Ευνοϊκή χαρακτηρίζουν τη συμφωνία η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο αρμόδιος υπουργός

 Σε αναπροσαρμογή της συμφωνίας τους για την προμήθεια φυσικού αερίου κατέληξαν η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Gazprom. Η νέα συμφωνία έχει ορίζοντα το 2026, εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου και αφορά τόσο στην τιμή προμήθειας όσο και επί μέρους θέματα. Συγκεκριμένα:

  • Για το 2022, προβλέπεται σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% με τον δείκτη TTF (Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών) και κατά 20% με την τιμή του αργού πετρελαίου (Oil Indexed)
  • Οι ποσότητες του συμβολαίου παραμένουν μέχρι το 2026, οπότε λήγει, στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 2 δισ. κ.μ. ετησίως
  • Για τα έτη 2023 έως 2026 η φόρμουλα τιμολόγησης θα είναι επίσης συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με το δείκτη TTF και κατά κάποιο ποσοστό με την τιμή του πετρελαίου

Κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν η ρωσική πλευρά φέρεται να ζητούσε πλήρη σύνδεση της τιμής με τον δείκτη TTF ή μείωση των ποσοτήτων που απορροφά η ΔΕΠΑ. Τελικά η ΔΕΠΑ Εμπορίας πέτυχε η σύνδεση με τον TTF να περιοριστεί ελαφρώς (στο 80%), γεγονός που εκτιμάται ότι θα της προσφέρει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στην εγχώρια αγορά αερίου, που προμηθεύονται σε τιμές πλήρως συνδεδεμένες με τον TTF.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»