H Digisec και το σύστημα προστασίας πτηνών κατά τη διέλευση από αιολικά πάρκα

Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2022, τ.1015

STARTUPS

συνέντευξη στον Χάρη Σαββίδη

Σε λιγότερο από 5 χρόνια πέτυχαν να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς εντός των συνόρων και να βάζουν πλώρη για το εξωτερικό με «όχημα» το Bird Monitoring System: ένα πρωτοποριακό σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες. Καθώς το σύστημα έχει σχεδόν πάντα δίκιο (κι άρα δεν κλείνει τις γεννήτριες χωρίς λόγο) κατάφεραν να έχουν ήδη παρουσία σε 19 αιολικά πάρκα. Η ηγετική ομάδα της startup δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Οικονομικής.

Η ομάδα της Digisec στην έκθεση Wind Europe στην Κοπεγχάγη – από αριστερά: Γιώργος Διακομανώλης, Λάμπρος Δικόπουλος, Ράνια Μαραγκού, Βασίλης Σεργιανίδης, Χρήστος Διακομανώλης

Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Στην Digisec σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε ένα σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, το Bird Monitoring System®. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, αποτελούμενο από υλισμικό και λογισμικό που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κ.λπ.

 Πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό;

Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης 8Κ για ημερόβια πτηνά, κάμερες θερμικής απεικόνισης για νυκτόβια πτηνά, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους, καθώς και την καρδιά του συστήματος με εξαιρετικά γρήγορες κάρτες γραφικών, που αναλύουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning. Οι κάμερες επιβλέπουν τον χώρο γύρω από τις ανεμογεννήτριες και στέλνουν σε πραγματικό χρόνο βίντεο στο control module του συστήματος, το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της ανεμογεννήτριας. Στη συνέχεια τα βίντεο αναλύονται από τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και, αν αναγνωριστεί πτηνό με κατεύθυνση προς την ανεμογεννήτρια, παρακολουθείται μέχρι να εισέλθει στη ζώνη αποτροπής. Εάν το πτηνό εισέλθει στη ζώνη αποτροπής, εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ειδικός ήχος ώστε να το αποτρέψει και να αλλάξει την πορεία του. Στη σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια και εισέλθει στη ζώνη shut-down, τότε το Bird Monitoring System® δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια, εωσότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη.

Υπήρχαν αντίστοιχα συστήματα στην αγορά κι αν όχι πώς το εμπνευστήκατε;

Η ιδέα για την ανάπτυξη του Bird Monitoring System® βασίστηκε στην κοινοτική οδηγία η οποία επιβάλλει σε όλα τα αιολικά πάρκα που αναπτύσσονται εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαθιστούν συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες. Η καινοτομία του συστήματος, η οποία και το καθιστά μοναδικό στην παγκόσμια αγορά, είναι η χρήση αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει εάν αυτό που βλέπει είναι πτηνό και να το ξεχωρίσει από άλλα κινούμενα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κ.λπ. Τα υπάρχοντα συστήματα της αγοράς βασίζονται σε παρωχημένες τεχνολογίες αναγνώρισης κίνησης (motion detection), με συνέπεια οποιαδήποτε κίνηση (αεροπλάνο, πτερύγιο, βροχή, έντομο) να θεωρείται event και να δίνει πολλές ψευδώς θετικές αναγνωρίσεις. Έτσι, τα συστήματα αυτά κλείνουν τις ανεμογεννήτριες συχνά χωρίς λόγο, κοστίζοντας σε παραγωγή ενέργειας και φυσικά χρήμα για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Το Bird Monitoring System® έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τις ψευδώς θετικές αναγνωρίσεις και κλείνει τις ανεμογεννήτριες μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Όλα τα δεδομένα και τα events αναγνώρισης και αποτροπής παρουσιάζονται μέσα από την πλατφόρμα διαχείρισης που έχουμε αναπτύξει και βρίσκεται στο cloud. Μέσα από την πλατφόρμα, ο χρήστης μπορεί να δει όλα τα δεδομένα, πολλά χρήσιμα KPIs σε μορφή γραφημάτων, μπορεί να ελέγξει το Bird Monitoring System® αλλά και κάποιες λειτουργίες της ανεμογεννήτριας, με την οποία επικοινωνούμε μέσω SCADA. Μπορεί επίσης να εξαγάγει τα reports που πρέπει να παρέχει στις αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές κάθε μήνα.

Έχετε αναπτυχθεί εκτός συνόρων;

Το Bird Monitoring System® απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας, αφού και πολλές άλλες χώρες εκτός της ΕΕ και της Ευρώπης έχουν εκδώσει ανάλογες οδηγίες για εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στα αιολικά πάρκα. Η αγορά μόνο στην Ελλάδα αναφορικά σε ανεμογεννήτριες εντός περιοχών Natura 2000 εκτινάχθηκε από τις 139 ανεμογεννήτριες το 2018 στις 352 ανεμογεννήτριες το 2020 και ανάλογη αύξηση αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση σε ποσοστά είναι ανάλογη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το Bird Monitoring System® έχει ήδη αναπτυχθεί και εγκατασταθεί σε περισσότερα από 15 αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ενώ το 2022 αναμένονται οι πρώτες εγκαταστάσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ποιο ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε ως νεοφυής επιχείρηση και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί;

H Digisec ιδρύθηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και αντιμετώπισε όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ήταν από την αρχή αδύνατη και η εταιρεία κινήθηκε εξαρχής με ίδια κεφάλαια. Ακόμα και υπογεγραμμένες συμβάσεις με εταιρείες κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς δεν χρηματοδοτηθήκαν. Σαν συνέπεια, η εταιρεία αναγκάστηκε να χρηματοδοτεί τα έργα της, με τεράστιο κόστος χρήματος, την ώρα που οι ανταγωνιστές μας από άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα. Έτσι, οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και έρευνα και ανάπτυξη ήταν μικρότερες από αυτό που θα θέλαμε.

Σίγουρα πρωτοβουλίες στήριξης του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, όπως το Elevate Greece και το Scaleup Community του ΣΕΒ, βοηθούν τόσο στην ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να είναι ανταγωνιστικές όσο βέβαια και στην εξωστρέφεια, αλλά τελικά και στην προσέλκυση χρηματοδότησης μέσω funding.

Η γραφειοκρατία υπήρξε πρόβλημα;

Παρότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, οι παθογένειες του Δημοσίου συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Το ύψος της φορολογίας και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας αποτελούν μειονέκτημα απέναντι σε ξένους ανταγωνιστές;

Σίγουρα η φορολογία αλλά και το μη μισθολογικό κόστος εργασίας αποτελούν πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο γιατί αυξάνουν τα έξοδά τους όσο και γιατί δυσκολεύονται να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικά για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο δεδομένου ότι έχουν να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρώπης με σημαντικά μικρότερη φορολογία και χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος εργασίας.


Η ταυτότητα της Digisec

από αριστερά: Λάμπρος Δικόπουλος, Χρήστος Διακομανώλης και Γιώργος Διακομανώλης

Η Digisec ιδρύθηκε το 2017 από ομάδα επιχειρηματιών και έμπειρων στελεχών εταιρειών τεχνολογίας. Επικεφαλής του τεχνικού τμήματος (CTO) είναι ο Χρήστος Διακομανώλης, διευθύνουσα σύμβουλος (CEO)  η Μαρίνα Αστρίτη,  γενικός διευθυντής επιχειρήσεων (COO) ο Γιώργος Διακομανώλης και νομικός σύμβουλος και υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού ο Λάμπρος Δικόπουλος. H υπόλοιπη ομάδα αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς αλλά και εμπορικά στελέχη με μακρά και επιτυχημένη πορεία σε επιχειρήσεις τεχνολογίας. Το 2020 απέσπασε το βραβείο Merit Winner στην κατηγορία «Digital Innovation Award» στα «2020 Virtual WITSA Global ICT Excellence Awards», του WITSA (World Information Technology and Services Alliance), o οποίος είναι μια κοινοπραξία ενώσεων από τη βιομηχανία τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2021 πήρε το πρώτο βραβείο καλύτερης startup στο Greentech Challenge, το οποίο διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.