Αρχές

Ray Dalio

Key Books, Αθήνα 2021, σελίδες 640, τιμή εκδότη: 32,90 ευρώ

 

Κάτι πολύ περισσότερο από ένα (ακόμη) από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που τόσο έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια, προτείνοντας μεθόδους για να οδηγήσει ο καθένας τα βήματά του στη διαδρομή της καθημερινής ζωής και της επαγγελματικής διαδρομής, οι «Αρχές» του Ray Dalio, ιδρυτή της Bridgewater (του μεγαλύτερου διαχειριστή funds παγκοσμίως), αποτελούν μιαν ευθεία αφήγηση του πώς ο ίδιος έζησε την περιπέτεια/δημιουργία. Η βάση της προσέγγισής του, για έναν άνθρωπο αιχμής, ηχεί κάπως πολύ παραδοσιακή: προπαντός χρειάζεται να έχει κανείς ξεκαθαρίσει τι θέλει/τι ζητά από τον εαυτό του. Ύστερα, χρειάζεται μια ψύχραιμη διάγνωση του τι ισχύει – γιατί από εκεί και μόνο θα προκύψει τι πρέπει να κάνει.

Πράγματα τόσο προφανή, όπως άλλωστε και η παρατήρηση των λαθών του καθενός –προσοχή! όχι των τυχαίων λαθών, αλλά των σταθερά επαναλαμβανόμενων– και η επιμονή σε εκείνο που ο R. Dalio επαναφέρει ως προσγείωση, ανοιχτό μυαλό αλλά και ταπεινότητα. Η προσέγγιση του βιβλίου των «Αρχών» είναι μεθοδική, βήμα-βήμα και με σταδιακή οικοδόμηση. Αν ο αναγνώστης επενδύσει σε ειλικρινή ενδοσκόπηση, θα βρει ήδη το νήμα να ενυπάρχει μέσα του.

Στον χώρο τώρα της εργασίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλανό οικοδόμημα που στηρίζεται σε βάθρα όπως η συνεργασία ή πάλι η κουλτούρα. Βέβαια, αυτές οι αρχές ευκολότερα διακηρύσσονται, καθώς και οι ομόλογες αρχές της ειλικρίνειας και της διαφάνειας, παρά υλοποιούνται. Το «από σας εξαρτάται τι θέλετε να πάρετε από τη ζωή και τι θέλετε να δώσετε», μαζί και με την ακροτελεύτια έκκληση του Dalio να θυμάται κανείς πως «ό,τι δεν μετριέται, δεν διοικείται», κάπως θυμίζει… Στέφανο Μάνο. Εν όλω, ένα ενδιαφέρον ταξίδι.

Α.Δ.Π.