Δυναμικός ο ρόλος που επιδιώκει ο ΣΕΒ να διαδραματίσει την νέα δεκαετ

της Ρίτας Ζαχαριάδου

Οι έριδες και διενέξεις των τελευταίων ετών φαίνεται να αποτελούν παρελθόν για τον ΣΕΒ. Αρραγές το μέτωπο για την νέα δεκαετία που ανατέλλει επιδιώκουν τα μέλη του, μετά την διεύρυνση που ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, εντάσσοντας στους κόλπους και επιχειρήσεις χωρίς «φουγάρα». Αρχής γενομένης από διαφημιστικές εταιρίες , ασφαλιστικές και εταιρίες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, εταιρίες logistics και software engineering, αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο.

Οι αρχικές ενστάσεις ήταν πολλές και μάλιστα από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας καθώς οι παραδοσιακοί εργοδότες έκαναν λόγο για ετερόκλητους επιχειρηματίες κάτω από την ίδια στέγη, ενώ από την πλευρά τους ήθελαν έναν αμιγώς παραγωγικό φορέα με τα πρότυπα περασμένων δεκαετιών. Με την καθαρή έννοια του βιομήχανου. Μάλιστα προ ολίγων ετών δημιουργήθηκε από παλιά μέλη του ΣΕΒ και ένας νέος φορέας με την επωνυμία «Ελληνική παραγωγή» σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την παλιά μορφή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Το γεγονός θορύβησε αρκετά από τα σημαίνοντα μέλη καθώς διαπίστωναν ότι ο φορέας θα προχωρούσε σε διάσπαση με ότι αυτό συνεπάγεται.  Επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε μια διάσπαση, καθώς  οι βιομηχανίες Βορείου Ελλάδας ήρθαν σε ένα είδος συμφωνίας με την Κυβέρνηση για απευθείας διαπραγματεύσεις και αποστασιοποίησή τους από τον ΣΕΒ, με στόχο την λειτουργία τους σαν ένας ανεξάρτητος κοινωνικός εταίρος.

Επί των ημερών μας εκτός από τον ΣΕΒ, και φορείς όπως η ΓΣΕΒΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΤΕ κά αποτελούν τους βασικούς συνομιλητές της εκάστοτε Κυβέρνησης για την διαμόρφωση συλλογικών συμβάσεων , και την χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Είναι γεγονός ότι στις παρυφές της νέας χιλιετίας δημιουργήθηκαν μέτωπα μεταξύ των μελών του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα, τον ΣΕΒ, ο οποίος φάνηκε να αμφισβητείται από τους αντίστοιχους περιφερειακούς συνδέσμους που για ένα διάστημα  έδειχναν δυσαρεστημένοι από την αποτελεσματικότητα του τρόπου διαχείρισης των ζητημάτων που άπτονταν της επιχειρηματικότητας. Δεν ήταν λίγες οι φωνές που έκαναν λόγο για ένα Σύνδεσμο Βιομηχάνων ,ένα κλαμπ των ολίγων επιχειρηματιών, που σταδιακά έδειχνε- όπως έλεγαν οι διαφωνούντες-να μετεξελίσσεται σε «φερέφωνο» μεγάλων οργανισμών υποσκελίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να θυμίσουμε ότι επί της εποχής του Μένιου Κουτσόγιωργα (1983-1984) προτάθηκε οι εργοδοτικές οργανώσεις να λειτουργήσουν με δομή ανάλογη με αυτήν της ΓΣΕΕ, πράγμα που εφαρμόστηκε. Στην πορεία μεταξύ των μελών όμως του ΣΕΒ εντάχθηκαν επίσης επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες εξακολουθούν και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ηταν λοιπόν την περίοδο εκείνη μια ξεκάθαρη διαμαρτυρία των μελών των περιφερειακών ενώσεων προς την Διοίκηση η οποία έδειχνε να απομακρύνεται ολοένα από την Περιφέρεια δίνοντας περισσότερη έμφαση στο «ολιγομελές λόμπυ» όπως το χαρακτήριζαν. Η κατάσταση είχε οξυνθεί καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σχολίαζαν οι βιομήχανοι της περιφέρειας ότι ζητήματα που αφορούν σχέσεις εργασίας είτε δεν προβάλλονταν επαρκώς, είτε δεν προωθούνταν κατά τρόπο που να επιλύονται άμεσα, ενώ παράλληλα εκκρεμούσαν για χρόνια, θεσμικά ζητήματα ζωτικής σημασίας αφήνοντας έτσι αιχμές προς την  διοίκηση του ΣΕΒ ότι ουσιαστικά δεν επιθυμεί τις μεγάλες ρήξεις ,τις τομές με το Κράτος. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η Διοίκηση του ΣΕΒ δείχνει να αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής, προχωρώντας σε διεύρυνση του Συμβουλίου και εντάσσοντας μεταξύ των μελών της στελέχη από την περιφέρεια ,όπως την Πάτρα το Ηράκλειο,. Αντίστοιχα στελέχη του ΣΕΒ έδωσαν το δικό του παρών στις διοικήσεις των περιφερειακών φορέων, γεγονός που φάνηκε να ικανοποιεί αμφότερους.

Η διοργάνωση από τον ΣΕΒ, τον περασμένο Δεκέμβριο , του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου συνεδρίου «Βιομηχανία 4.0» που αφορούσε μία ανοικτή συζήτηση για τις νέες προκλήσεις και τις διαρθρωτικές αδυναμίες , με την παρουσία εκατοντάδων ακροατών κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο ,και με την σύμπλευση των απόψεων αποτέλεσε την πλέον θορυβώδη απάντηση στους επικριτές του. Ο ΣΕΒ δείχνει καθαρά πως επιθυμεί την νέα  δεκαετία να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο όχι μόνο στην εθνική οικονομία αλλά και στον ευρύτερο διεθνή χώρο, αποδεικνύοντας πως οι περιστάσεις απαιτούν καθαρές λύσεις, σύμπλευση χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.