Όταν οι οπαδοί της υπεροχής της λευκής φυλής στρέφονται στα κρυπτονομίσματα

 

Στις 11 Αυγούστου του 2017 ακροδεξιές ομάδες απ’ όλη την Αμερική συνέρρευσαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, προκειμένου να διαδηλώσουν εναντίον της απομάκρυνσης ενός αγάλματος ήρωα των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Την επομένη, ένας από τους οπαδούς της υπεροχής της λευκής φυλής έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε ομάδα αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας έναν απ’ αυτούς. Η συνέχεια: η πλατφόρμα διαδικτυακών πληρωμών PayPal, που οι κανόνες της απαγορεύουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων με σκοπό την προώθηση του μίσους, ανέστειλε την ισχύ των λογαριασμών των εξτρεμιστών. Το ίδιο έπραξαν η Google Wallet και η Apple Pay. Δεν άργησε να έρθει η σειρά δύο εταιρειών πιστωτικών καρτών (της Visa και της Discover), καθώς και του φορέα συλλογικών χρηματοδοτήσεων Patrcov. Έτσι όμως, οι ακροδεξιές ομάδες βρέθηκαν να έχουν ανάγκη άλλων δικτυακών χώρων προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήμα. Εκείνο που επέλεξαν πολλές από αυτές τις ομάδες ήταν τα κρυπτονομίσματα.

Η SPLC (ομάδα δημόσιας ενημέρωσης) έχει ιχνηλατήσει πάνω από 600 διευθύνσεις χρηστών κρυπτονομισμάτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται από οπαδούς της Άκρας Δεξιάς. Περιλαμβάνουν τον Andrew Anglin, εκδότη της νεοναζιστικής ιστοσελίδας Daily Stormer, τον Andrew Auernheimer, που χακάρει σελίδες υπέρ της λευκής υπεροχής, και τον Don Black, ιδρυτή διαδικτυακής πλατφόρμας συζήτησης της ίδιας λογικής. Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια τους διαφημίζονται στις ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν, με παράλληλη προβολή αιτημάτων για οικονομική ενίσχυση. Και οι οικονομικές ενισχύσεις δεν λείπουν. Ο χειριστής ακροδεξιάς υπηρεσίας podcast Stefan Molineux, ο οποίος εκδιώχθηκε από το YouTube, έχει λάβει 1,67 εκατ. δολάρια σε bitcoins. Ο δε A. Anglin ακούγεται ότι έχει λάβει άνω των 100 bitcoin, το ισόποσο 3,8 εκατ. δολαρίων.

Σχεδόν το 16% των Αμερικανών κατέχουν σήμερα κρυπτονομίσματα ή συναλλάσσονται με αυτά. Όμως, οι συντάκτες έκθεσης του SPLC, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, χρειάστηκε να παλέψουν για να βρουν προβεβλημένη προσωπικότητα της αμερικανικής ακροδεξιάς που να μην έχει και παρουσία στα κρυπτονομίσματα. Ο Tim Squirrell, του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου (δεξαμενής σκέψης που ασχολείται με τον εξτρεμισμό), θεωρεί ότι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην προσπάθεια αποκλεισμού τους από τις πλατφόρμες πληρωμών.

Το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους πάντες τα καθιστά ελκυστικά για όσους βρίσκονται αποκλεισμένοι. Όμως το bitcoin δεν υπήρξε και πανάκεια για τις ακροδεξιές ομάδες. Καθώς κάθε συναλλαγή μέσω του blockchain που λειτουργεί το bitcoin είναι δημόσια και διαφανής, από νωρίς οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις ατόμων που έχουν επισημανθεί ότι ανήκουν σε ομάδες της ριζοσπαστικής δεξιάς. Η τεχνολογική πρόοδος των κρυπτονομισμάτων έχει βέβαια δημιουργήσει νομίσματα βασιζόμενα στο απόρρητο (όπως το Monero), που αποκρύπτουν τις συναλλαγές. Προς αυτά έχουν ενδεχομένως στραφεί οι ανάλογες ομάδες.

Γενικώς η σκηνή των κρυπτονομισμάτων έχει την τάση να φιλοξενεί πνεύματα με αντι-κατεστημένη τάση. Οι φανατικοί οπαδοί τους διακηρύσσουν ότι ο αποκεντρωμένος μηχανισμός των blockchain φέρνει επανάσταση στα χρηματοπιστωτικά: η θέση αυτή προσελκύει τους ελευθεριακούς καθώς και εκείνους που είναι δύσπιστοι απέναντι στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, όμως, προσελκύει και ανθρώπους με αντι-σημιτική άποψη που φοβούνται κυριαρχία των Εβραίων στις επιχειρήσεις […]. Έτσι, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να λειτουργούν και ως χρήσιμο εργαλείο συλλογής χρηματοδοτήσεων, αλλά και ως επαναστατική τεχνολογία που κρατά τον κόσμο και τα χρήματά του μακριά από «τις ελίτ και τους τραπεζίτες».

Ενόσω το bitcoin και τα άλλα αντίστοιχα παραμένουν αποκεντρωμένα, παραμένει και η ικανότητα των ακροδεξιών ομάδων να τα αξιοποιεί. Πλην όμως, τα κρυπτονομίσματα δεν παύουν να παρουσιάζουν πλήθος μειονεκτημάτων, που μπορεί να αποθαρρύνουν τους εξτρεμιστές πιστούς τους. Τον Μάιο του 2021 το Monero είχε φτάσει τα 480 δολάρια, όμως προσφάτως βρισκόταν στα 150. Το δε bitcoin έφτασε να χάνει 40% της αξίας του από τον Νοέμβριο.