Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2021, τ. 1006

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 – HΠΕΙΡΟΣ του Μωυσή Ελισάφ, δημάρχου Ιωαννίνων

Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα προχωρήσουμε μπροστά

Ζούμε μια ιδιαίτερη και δύσκολη εποχή. Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες όλων μας και κυρίως αλλάζει εμάς τους ίδιους. Μας κάνει να αναθεωρήσουμε, να αναπροσαρμόσουμε, να ιεραρχήσουμε εκ του μηδενός. Και οφείλουμε να το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα.

Τα Γιάννενα σήμερα αποτελούν ένα σταυροδρόμι στη γεωγραφία της χώρας και μια πόλη που με αισιοδοξία μπορεί να κοιτάζει στα Βαλκάνια, καθώς έχει τη δυναμική να αποτελέσει κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Τα Γιάννενα διαθέτουν ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο που από την ίδρυσή του και μέχρι τώρα άλλαξε τη ζωή της πόλης και μπορεί να σηματοδοτήσει το μέλλον της.

Λειτουργούν δύο νοσηλευτικά ιδρύματα υψηλού επιπέδου, η αξία των οποίων αναδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες και τις υποδομές για να μετατραπούν σε πόλη της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι αυτό το στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας κι αυτό που καλούμαστε όλοι να κερδίσουμε, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό.

Βραχίονας της οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος αναπτύσσεται με προϊόντα υψηλής ποιότητας, ορισμένα μάλιστα πιστοποιημένα.

Σήμερα απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Μέσα από συνεργασίες και συνέργειες που θα εγγυώνται την υλοποίησή του τα επόμενα χρόνια με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρειάζεται ένας σχεδιασμός που θα ξεπερνά τα στενά όρια των Δήμων και θα απλώνεται σε ολόκληρη την Ήπειρο, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Στον Δήμο Ιωαννιτών οι προτεραιότητες είναι αποκρυσταλλωμένες:

– Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, την καθημερινότητα όλων μας

– Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να γίνουν πιο φιλικές στον πολίτη

– Να αναπτύξουμε τις νέες τεχνολογίες και να κάνουμε τα Γιάννενα μια έξυπνη πόλη

– Να αξιοποιήσουμε δημόσιους χώρους και κτήρια όπως αυτό του παλιού Πανεπιστημίου

– Να βελτιώσουμε τις υποδομές

– Να προχωρήσουμε μικρά και μεγάλα έργα

– Να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη και εξωστρεφή

Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την πανδημία μάς υποχρεώνουν όλους να αναθεωρήσουμε και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητές μας.

Πολίτες, τοπικές αρχές και κεντρική εξουσία.

Κι αυτό οφείλουμε να το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Τώρα διδαχθήκαμε με σκληρό και επώδυνο τρόπο ότι πέρα από το «εγώ» υπάρχει το «εμείς».

Διδαχθήκαμε την κοινωνική ευθύνη και καταλάβαμε πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να ξανασυναντηθούμε στο ξέφωτο.

Πολίτες και αρχές πρέπει να κινηθούμε μαζί. Άλλωστε τα προβλήματα που θα ανακύψουν μετά την πανδημία θα είναι σοβαρά και μόνο με συνεργασίες, συνέργειες και αλληλοκατανόηση θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να προχωρήσουμε μπροστά.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε εποχή πανδημίας μετά από τα σκληρά χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων, χρειαζόμαστε και τις πράξεις που θα απαντούν στην καθημερινότητα και το όραμα που θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος.