Ένα ενδιαφέρον (πιστέψτε μας)…μη-γεγονός

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ασφαλώς η σημερινή ημέρα «ανήκει» στην ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων της Ελληνο-Γαλλικής Συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας (με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής). Βέβαια… την λάμψη του γεγονότος θάμπωσε το επεισόδιο Μπογδάνου – μετά διαγραφής από την Ν.Δ. – την περασμένη Τρίτη. Πολύ πιο ουσιαστικά, δε, αν και όχι τόσο θεαματικά, είδαμε την σαφή υποβάθμιση του 63ου γύρου διερευνητικών επαφών/συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα, που έδειξε ότι μάλλον πάμε προς ταραγμένα νερά (πάλι) σε Ανατολική Μεσόγειο (τουλάχιστον) .

Ωστόσο, αναμένοντας το κλίμα στην Βουλή – το κλίμα, διότι η επιψήφιση της Συμφωνίας δεν δημιουργεί ερωτηματικά – θα προτείνουμε στον αναγνώστη να «ανακαλύψει» μαζί μας ένα …μη-γεγονός. Αναφερόμαστε, στο πέρασμα από την Αθήνα του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σε επίσημη επίσκεψη μετά συναντήσεως με Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας (στο σχετικό δείπνο η κυβερνητική εκπροσώπηση κρατήθηκε σε επίπεδο Αντιπροέδρου Τάκη Πικραμένου, βέβαια με Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα συν δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη). Αναμενόμενα πιο θερμή η υποδοχή από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως και πάλι αρκετά πιο διακριτικά.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Πενταρόφσκι συνέπεσε απολύτως με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- Δυτ.  Βαλκάνια στην Λουμπλιάνα για την προοπτική ένταξης των «Έξι» των Δυτικών Βαλκανίων. Όπου, κατά χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκό τρόπο, οι ηγέτες συμφώνησαν μεν στον στόχο της ένταξης των «Έξη», αλλά δεν θεώρησαν ότι μπορούσαν να αποδεχθούν την πρόταση της Σλοβενικής Προεδρίας να ορισθεί ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας το τέλος του… 2030. Αντ’ αυτού, θα υπάρξουν κάποιες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις. Η Γαλλία έχει επιφυλάξεις (και Προεδρικές εκλογές), η Γερμανία λόγω πολλών αιτημάτων βίζας από Δυτ. Βαλκάνια ομοίως (και δεν έχει Κυβέρνηση, οπότε…), η Ολλανδία φοβάται λαθρεμπόριο από Αλβανικές συμμορίες μέσω Άμστερνταμ /Ρότερνταμ. Στην σύνοδο της Λουμπλιάνας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε – και η επισήμανσή του συζητήθηκε, όχι σ’ εμάς αλλά παραπέρα – ότι «έχει έρθει η ώρα να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια […] αν η ΕΕ είναι απούσα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό».

Επιστρέφοντας, τώρα, στα επί Ελληνικού εδάφους διαδραμόντα όλοι φρόντισαν να επισημάνουν/τονίσουν στον Στέβο Πενταρόφσκι πόσο «κρίσιμη είναι η πλήρης και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών (Σακαλλαροπούλου), ή πόσο συναρτάται η ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας με την «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» (Μητσοτάκης). Ο ίδιος ο  Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας μίλησε για «αναβάθμιση των σχέσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Προσέθεσε όμως, κάπως μελαγχολικά, ότι δεν θάπρεπε να παραβλέπεται ότι «το δεύτερο τμήμα της Συμφωνίας αφορά την θέσπιση στρατηγικής σχέσης, όχι μόνο το ονοματολογικό»…

Στο θέμα της κύρωσης των Μνημονίων υλοποίησης της Συμφωνίας στα περί στρατηγικής σχέσης, ο επισκέπτης εξήγησε – αφοπλιστικά, στους δικούς του δημοσιογράφους – ότι προβλήματα εσωτερικής τάξεως στην Ελλάδα καθυστερούν τις διαδικασίες, που θα προχωρήσουν «εν ευθέτω χρόνω». Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος από την Ελληνική στάση στα της ενταξιακής προοπτικής της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Λουμπλιάνα, αλλά και τους περιορισμούς της Ευρωσυζήτησης. (Στο φόντο, συνεχίζουν οι επιφυλάξεις της Βουλγαρίας να παίζουν τον κομβικό – ή/και βολικό για τους υπολοίπους των «27» – ρόλο).

Πάντως, αν στην άφιξη Πενταρόσφκι δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητοποίηση – σίγουρα όχι μηντιακή – ,όταν ο Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας επεσκέφθη το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (αντιλαμβανόμαστε όχι για τις εκθέσεις της 200ετίας, αλλά για την συλλογή Ντίνου Δοξιάδη), η κινητοποίηση ασφαλείας, με ακροβολισμένους σκοπευτές εντυπωσίασε – τόσο που παρευρισκόμενος σε διπλανή εκδήλωση διηρωτάτο «ποιον έφερε πάλι ο Πάιατ;»

Τελικά, είχε ενδιαφέρον το… μη-γεγονός.