Με επενδύσεις δισεκατομμυρίων οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι επισπεύδουν τον πράσινο μετασχηματισμό τους για να επωφεληθούν των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2022, τ.1015

ENEΡΓΕΙΑ

του Δημήτρη Πεφάνη

 

Με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και σχέδια για τον πλήρη πράσινο μετασχηματισμό τους απαντούν στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης οι κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.

Διεκδικώντας μερίδιο από τα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, μπαίνουν δυναμικά στην επιχειρηματική αρένα, τόσο αυτόνομα όσο και με συμμαχίες εντός και εκτός συνόρων.

Η ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Mytilineos, η Motor Oil, ο όμιλος Κοπελούζου, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ έχουν εκπονήσει και ήδη υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα δισεκατομμυρίων, ποντάροντας σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, στο φυσικό αέριο, στο υδρογόνο, αλλά και στην αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούν την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία αναφορικά με το κόστος του χρήματος, εξασφαλίζοντας χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις και ταυτόχρονα εκδίδοντας ομόλογα με εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Επιδίδονται έτσι σε έναν αγώνα δρόμου καθώς γνωρίζουν ότι η επόμενη πενταετία θα είναι κομβική, αφού θα αλλάξει άρδην το ενεργειακό τοπίο της χώρας και όσοι εξασφαλίσουν ηγετικές θέσεις είναι δεδομένο πως θα λάβουν και τη μερίδα του λέοντος από την αγορά.

Εντούτοις, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση, τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως. Η άνοδος του πληθωρισμού -που όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές- ήρθε για να μείνει σε κάποιο βαθμό, σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, επηρεάζοντας έτσι μια σειρά από δραστηριότητές τους.

Ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στα «παραδοσιακά καύσιμα και τις ΑΠΕ μια και δραστηριοποιούνται και στους δύο τομείς. Και κυρίως, αναγνωρίζουν ότι έχουν πάρει ένα επιχειρηματικό ρίσκο δισεκατομμυρίων, το οποίο, σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις ή κάτι πάει στραβά μπορεί να τους αφήσει έκθετους στις νέες συνθήκες της αγοράς.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε πράσινα ομόλογα

τομέας επενδύσεων: Φωτοβολταϊκά, αποθήκευση ενέργειας

ύψος επενδύσεων: €2,4 δισ.

σύνολο ισχύος: 7GW

 

Κυρίαρχη θέση, με βάση το χαρτοφυλάκιο των έργων που διαθέτει εντός και εκτός Ελλάδος, έχει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, στις 30 Ιουνίου 2021 μέσω της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμο προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πέραν αυτών διαθέτει επιπλέον αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1.800 MW που βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και εκτείνονται σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.700 MW. Με άλλα λόγια, αναπτύσσει ή σχεδιάζει να αναπτύξει πράσινα έργα άνω των 3,5 GW μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα του Γιώργου Περιστέρη, του επικεφαλής του ομίλου, έχει να κάνει με την αποθήκευση της ενέργειας, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ηγετική θέση προωθώντας συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW.

Ως προς το πρόγραμμα των επενδύσεων, ο όμιλος σχεδιάζει να διαθέσει 773 εκατ. ευρώ σε υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ δυναμικότητας 400 MW. Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας συνολικής ισχύος 600 MW με συνολικό προϋπολογιστικό κόστος ύψους 500 εκατ. ευρώ και σε έργα σχετιζόμενα με φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW με συνολικό προϋπολογιστικό κόστος ύψους 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, συνεργάζεται με τη Motor Oil για την από κοινού κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή.

Για το σκοπό αυτό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προχωρήσει στην έκδοση μιας σειράς ομολόγων, το πιο πρόσφατο από τα οποία ήταν ύψους 300 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας με επιτόκιο 2,3%, έχοντας μάλιστα ρήτρα αειφορίας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο ενώ η εταιρεία εξασφάλισε επιτόκιο

Ήταν το πέμπτο τρίτο στη σειρά για τον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εξέδωσε η θυγατρική του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, εξασφαλίζοντας έτσι το απαραίτητο «καύσιμο» για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Εντούτοις, και μολονότι υπάρχουν σταθερές χρηματοροές και μεγάλες εξασφαλίσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει το μεγαλύτερο συνολικό δανεισμό, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο, ειδικά έναντι μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δυναμική είσοδος στα φωτοβολταϊκά

τομέας επενδύσεων: Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

ύψος επενδύσεων: €1 δισ.

σύνολο ισχύος: 1,2GW

 

Δυναμική είσοδο στην αγορά της ηλιακής ενέργειας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς μέχρι πρότινος στο κομμάτι των ΑΠΕ έδινε έμφαση σχεδόν αποκλειστικά στην αιολική ενέργεια. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος προτίθεται να συμβάλει άμεσα στον στόχο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση, έχει θέσει ως προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, δίνοντας έμφαση στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος όμιλος στο κομμάτι της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, μετά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, διαθέτοντας σε λειτουργία έργα εγκατεστημένης ισχύος 493 MW περίπου σε όλη τη χώρα. Παράλληλα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα pipeline έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, που φτάνει τα 1.200 MW.

Έτσι, στοίχημα της νέας διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι να αξιοποιήσει τη δύναμη πυρός που της δίνει ο νέος βασικός του μέτοχος Reggeborgh, προκειμένου αφενός να επιταχύνει τις διαδικασίες στα προς κατασκευή αιολικά πάρκα και αφετέρου να μπει δυνατά στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από πληροφορίες από κύκλους της εταιρείας, ήδη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης φωτοβολταϊκών πάρκων που βρίσκονται τόσο σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης όσο και στη φάση της κατασκευής. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει να κόψει δρόμο, γλιτώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση των έργων αυτού του τύπου. Μάλιστα, η εταιρεία έχει επεκτείνει το εύρος αναζήτησης, καθώς πέρα από τις εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτή τη διαδικασία βρίσκεται σε συζήτηση και με ιδιώτες που θέλουν να διαθέσουν τα πάρκα τους. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακος αλλά και να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της και το κατασκευαστικό της δυναμικό, ώστε οι αγορές αφενός να μετουσιωθούν άμεσα σε ολοκληρωμένα πάρκα, αφετέρου δε να καταστούν κερδοφόρες. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα διευθετηθούν τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ των μετόχων της εταιρείας και τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην άμεση υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου.  Και αυτό γιατί, αν συνεχιστεί η μετοχική διαμάχη, δυσκολεύει ιδιαίτερα η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και μαζί της οι πιθανότητες διεκδίκησης νέων έργων.

 

Motor Oil: Δυναμική είσοδος στο πράσινο υδρογόνο

τομέας επενδύσεων: Πράσινο Υδρογόνο, φυσικό αέριο

ύψος επενδύσεων: €500 εκατ.

σύνολο ισχύος: 0,6GW χωρίς το πράσινο υδρογόνο

 

Ιδιαίτερα δυναμική επιστροφή στον κλάδο της πράσινης ενέργειας πραγματοποίησε η Motor Oil υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο προχωρούν από κοινού σε ανάπτυξη μονάδας πράσινου υδρογόνου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή της Motor Oil στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη μονάδας ηλεκτρόλυσης μέσα στις εγκαταστάσεις της Motor Oil. Από την πλευρά της η ΔΕΗ θα αναλάβει να αναπτύξει τα φωτοβολταϊκά έργα που απαιτούνται για την υποστήριξη του project. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς δεν έχουν καθοριστεί η ισχύς και η παραγωγική δυναμικότητα υδρογόνου στα έργα, παράγοντας που θα καθορίσει και το ύψος της επένδυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο υδρογόνο ή ανανεώσιμο υδρογόνο παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του. Μολονότι αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του ενεργειακού μείγματος (μόλις 2%) εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2050 η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν έγκαιρα τις σχετικές επενδύσεις.

Επιπλέον, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως το ότι η μεταφορά του μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσα από τις υπάρχουσες υποδομές για την παροχή και φυσικού αερίου με μικρές τροποποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις μπαταρίες με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και βαρέων εμπορευμάτων.

Πέραν της συμφωνίας με τη ΔΕΗ, η Motor Oil προχωρά την κατασκευή του σταθμού φυσικού αερίου (CCGT) στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία στο στάδιο κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας και 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας. Το έργο αναπτύσσεται σε οικόπεδο 190 στρεμμάτων και η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.

Μέσα από τις κινήσεις αυτές η Motor Oil επιδιώκει να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς στο παρελθόν είχε μείνει πίσω στην κούρσα των ΑΠΕ. Παράλληλα, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και αυτές στο πράσινο υδρογόνο, καθώς ακόμα η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της βασίζεται στο πετρέλαιο.

 

Μυτιληναίος: Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ και νέα μονάδα φυσικού αερίου

τομέας επενδύσεων: Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, φυσικό αέριο

ύψος επενδύσεων: €900 εκατ.

σύνολο ισχύος: 2,8GW

 

Άλμα στο χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πραγματοποιήσει την τελευταία διετία η Mytilineos, ενώ παράλληλα προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2024, εξασφαλίζοντας έτσι 150 εκατ. EBITDA μέσα από πράσινη ενέργεια. Και αυτό ενώ το 2020 το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Mytilineos ανερχόταν σε λιγότερο από 220 MW, ενώ σχεδόν το σύνολό τους αφορούσε έργα αιολικής ενέργειας.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, από το τέλος του 2020, η Mytilineos πάτησε γκάζι όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, αρχής γενομένης από την Αυστραλία, προσθέτοντας έτσι επιπλέον 900 MW. Εν συνεχεία, στις αρχές του 2021, απέκτησε άδειες συνολικής ισχύος 1,5 GW οι οποίες εκτείνονται σε 12 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και παράλληλα προχωρά σε 25 έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 900 εκατ. έως το 2024 – επενδύσεις που με την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να φέρουν έσοδα της τάξης των 190 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, και πέραν από το δικό της χαρτοφυλάκιο, η Mytilineos δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην αγορά φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας ως ανάδοχος για τρίτους, ενώ παράλληλα υιοθετεί το μοντέλο Build-Operate-Transfer με τελικό στόχο την πώληση των έργων, εξασφαλίζοντας σημαντικές υπεραξίες. Ήδη σήμερα τρέχει έργα 500 εκατ. ευρώ για λογαριασμό τρίτων. Από αυτά, 500 MW είναι υπό κατασκευή και περίπου 450 MW είναι έτοιμα για κατασκευή. ενώ εκτείνονται –πέρα από την Ελλάδα– σε Ισπανία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Χιλή και Αυστραλία.

Εκτός από τα παραπάνω, θέμα χρόνου (μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022) είναι η λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Mytilineos στα Άσπρα Σπίτια. Πρόκειται για μια εξαιρετικά καινοτόμα μονάδα που προσφέρει στήριξη στην πράσινη στροφή του ενεργειακού μείγματος της εταιρείας και ειδικότερα στον κλάδο του αλουμινίου.

Με τον τρόπο αυτό, η Mytilineos επιδιώκει να μειώσει τα κόστη παραγωγής του αλουμινίου, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία. Και μολονότι οι τιμές του αλουμινίου διεθνώς έχουν ανέβει κατακόρυφα, τα κόστη παραγωγής μειώνουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους, ειδικά για όσο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

 

Κοπελούζος: Φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη και αιολικά στην Κρήτη

τομέας επενδύσεων: Φυσικό αέριο, αιολικά πάρκα

ύψος επενδύσεων: €400 εκατ.

σύνολο ισχύος: 1,2GW

 

Σε δύο μέτωπα, αυτό τoυ φυσικού αερίου και αυτό των αιολικών πάρκων, στα δύο άκρα της Ελλάδας κινείται ο όμιλος Κοπελούζου όσον αφορά τα νέα του βήματα στη μάχη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πρώτο από αυτά αφορά μια μονάδα ισχύος 840 MW που θα βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, ενώ στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2024. Για τον σκοπό αυτό ο όμιλος Κοπελούζου Damco Energy ΑΕ υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την General Electric, για την προμήθεια και τη μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού της μονάδας. Όπως αναφέρει, το έργο πρόκειται να τονώσει την τοπική οικονομία, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, κατά την κατασκευή θα απασχοληθούν περί τα 600 άτομα, ενώ για όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του αναμένεται να δημιουργήσει 90 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο όμιλος Κοπελούζου συμμετέχει στη δημιουργία του πλωτού τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, επίσης στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο, που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, θα κατασκευάσει η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ, Κοπελούζος (Gastrade) και Πίτερ Λιβανός (GasLog Partners), ενώ εξασφάλισε ήδη χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Στο δεύτερο μέτωπο, ο όμιλος Κοπελούζου αναθερμαίνει τα επενδυτικά σχέδιά του στην Κρήτη, όπου είχε εξασφαλίσει άδειες ανάπτυξης αιολικών πάρκων εδώ και μία δεκαετία. Μετά και την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών συνδέσεων του νησιού με Πελοπόννησο και Αττική, ο όμιλος ανανέωσε τις σχετικές άδειες συνολικά 16 έργων με ισχύ 388,7 MW, που βρίσκονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2017 ο όμιλος Κοπελούζου έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον κινεζικό όμιλο Shenhua Group Corporation για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας, ενώ έναν χρόνο αργότερα υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με την China Energy International Corporation.

Έτσι, και στην περίπτωση αυτή, ο όμιλος επιδιώκει να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς για μια δεκαετία οι άδειες των αιολικών πάρκων παραμένουν αναξιοποίητες. Και μένει να φανεί αν πλέον υπάρχει χώρος στο σύστημα για την εκμετάλλευσή τους, ειδικά στο σύνολό τους.

 

ΕΛΠΕ: Όραμα 2025 και επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση

τομέας επενδύσεων: Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

ύψος επενδύσεων: €2 δισ.

σύνολο ισχύος: 2GW

 

Με όχημα το στρατηγικό σχέδιο «Όραμα 2025» και επενδύσεις που ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ επιδιώκει ο όμιλος ΕΛΠΕ να ενισχύσει τη θέση του σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα ηγετική θέση στο κομμάτι των ορυκτών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, από τα 4 δισ. ευρώ των επενδύσεων τουλάχιστον τα μισά θα κατευθυνθούν για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και καθαρής ενέργειας. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής του δραστηριότητας με παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων.

Όπως εξάλλου ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας, στόχος είναι οι ΑΠΕ να αποτελούν το 20%-25% της κερδοφορίας του ομίλου μέσα στην επόμενη πενταετία, χωρίς όμως παράλληλα να συρρικνωθεί η βασική του δραστηριότητα.

Έτσι, το τελευταίο δεκαοκτάμηνο ο όμιλος ΕΛΠΕ δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της τάξης των 300 MW έναντι μόλις 27 MW. Παράλληλα, μέσω ανάπτυξης αλλά και εξαγορών, στοχεύει μέχρι το 2030 να διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων, κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ανέρχεται σε 2 GW. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά το ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, το οποίο αναμένεται να διασυνδεθεί με το σύστημα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 130 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπέγραψε δεσμευτικές συμβάσεις για την εξαγορά δύο εν λειτουργία αιολικών πάρκων στη νότια Εύβοια, ισχύος 37,2 MW έναντι 85 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, τα ΕΛΠΕ καλούνται να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία και αποτελούν την ατμομηχανή των εσόδων τους. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν με το ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις περιοχές που έχουν δεσμεύσει, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά κοστοβόρα διαδικασία.

 

ΔΕΗ: Απολιγνιτοποίηση και έργα 9,5 GW έως το 2030

τομέας επενδύσεων: Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

ύψος επενδύσεων: €3,5 δισ.

σύνολο ισχύος: 9,5GW

 

Με καύσιμο τα κεφάλαια από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ προχωρά στο μεγαλύτερο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και ταυτόχρονα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελεί το επόμενο βήμα στην πράσινη στροφή της ΔΕΗ και τη σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της στον κλάδο των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, στόχος της είναι να διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων ηλεκτροπαραγωγής μέσω ΑΠΕ ισχύος 7,2 GW έως το 2024 και 9,5 GW μέχρι το 2030. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, μέχρι και το 2024 η ΔΕΗ σχεδιάζει να επενδύσει 3,2 δισ. ευρώ.

Ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW, αντικαθιστώντας έτσι τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λιγνιτικές μονάδες στην περιοχή. Οι συνολικές επενδύσεις για τον σκοπό αυτό αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο 500 εκατ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα τμήματα των πρώην λιγνιτωρυχείων που θα παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο, που είναι και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θα δημοπρατηθεί μέσα στην άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η απολιγνιτοποίηση αποτελεί ένα τεράστιο «στοίχημα», με τη ΔΕΗ να καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων μέχρι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν να χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας.