Έπαινοι αλλά και προειδοποιήσεις

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Είναι ασφαλώς κάτι το θετικό ότι, 3 χρόνια αφότου η Ελλάδα βγήκε από την εποχή των Μνημονίων, οι εκθέσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας (στην οποία περιήλθε, η χώρα, ακριβώς επειδή βγήκε από την σκληρή επιτήρηση, ώστε να μπορεί να περπατήσει με μια ηπιότερη εκδοχή στήριξης και στην οποία θα παραμείνει μέχρι να αποπληρωθεί το βασικό τμήμα των δανειακών υποχρέωσων της Ελλάδας) δεν προκαλούν την ανησυχία ή/και τα ρίγη συγκίνησης παλαιότερων εποχών. Των εποχών όπου από την μη-διατύπωση επιφυλάξεων – τότε της Τρόικας, δια χειρός όμως ΔΝΤ. τώρα είναι η Επιτροπή στην σύνταξη της Έκθεσης – εξηρτάτο η πολυπόθητη δόση, από την οποία κρεμόταν π.χ. η καταβολή των συντάξεων. Και τώρα υπάρχει «δόση», αλλά πρόκειται για 500-700 εκατ. ευρώ κάθε 6μηνο, από επιστροφή των κερδών των Κεντρικών τραπεζών και το step-up επιτοκίων.

Και είναι ασφαλώς δικαιολογημένη η ευχαρίστηση της Κυβέρνησης/του ΥΠΟΙΚ που η τελευταία Έκθεση – η 11η μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, 8η στην δική της βάρδια, ωστόσο 6η υπό συνθήκες πανδημίας… – κάνει την ευθεία παραδοχή ότι η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας προχωράει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις. Ή ότι προχωρούν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο (ΑΑΔΕ, πληροφορική, κωδικοποίηση νομοθεσίας). Ή ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ξαναπερπατούν (η Κυβέρνηση αυτό το έχει προγραμματική βάση της).

Πλην όμως καλό θα ήταν να προσεχθούν – εγκαίρως! – οι επισημάνσεις/προειδοποιήσεις: και για την καθυστέρηση της εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, και για την ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στις πτωχευτικές διαδικασίες. Το κυριότερο όμως είναι άλλο: πρόκειται για την κομψή αλλά σαφή επισήμανση ότι τα μέτρα στήριξης, τα οποία λαμβάνονται μεν για την πανδημία/με αφορμή και ένδυμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν πλέον την τάση να μετατρέπονται σε μέτρα μονίμου χαρακτήρα. Μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων, καταπτώσεις εγγυήσεων, πάγωμα οφειλών με ροπή προς δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων» – με δημοσιονομικό κόστος στο βάθος. Παραπέρα και οι νέες γενεές επιδικαζομένων αναδρομικών. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε, μαζί με την ευχαρίστηση για την ευγενική στήριξη, να λειτουργήσει και καταγραφή των επισημάνσεων/προειδοποιήσεων. Εγκαίρως.