Επιδιώκει ο Τζο Μπάιντεν να λειτουργήσει ως ριζοσπάστης;

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Οι Αμερικανοί το συνηθίζουν, τους κατά κάποιον τρόπο ιστορικούς Προέδρους τους να τους ονοματίζουν (εν συνεχεία: να τους θυμούνται) με τα αρχικά του ονόματός τους. JFK ήταν ο Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ, FDR ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αξιώθηκε παρόμοιας ανάδειξης/οικειότητας (πάλι καλά!) ούτε όμως και ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Μπιλ Κλίντον ή και οι δυο Μπους. Αντιθέτως, ένας Προέδρος που στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, πέρασε χωρίς θετική καταγραφή – ο λόγος ήταν βέβαια το Βιετνάμ – ο Λύντoν Μπάιηνς Τζόνσον, έμεινε ως LBJ: ο Τζόνσον, στα εσωτερικά των Αμερικανών έπαιξε ρόλο όχι μόνον ως διάδοχος του Κέννεντυ, αλλά και με καίρια αντι-ρατσιστικά νομοθετήματα που κατήργησαν τις φυλετικές διακρίσεις και διεύρυναν το δικαίωμα ψήφου (Voting Rights Act) καθώς και σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες/καταπολέμηση της φτώχειας, κοινωνική ασφάλιση κοκ (Great Society έναντι του Ρουζβελτιανού New Deal).

Προς τι όλο αυτό το εισαγωγικό; Επειδή έχει ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι ο σημερινός Πρόεδρος Μπάιντεν – νεόκοπος ακόμη και γνωστός στην Ευρώπη /σ’ εμάς περισσότερο επειδή απήλλαξε το διεθνές σύστημα από τον Ντόναλντ Τραμπ (όχι δηλαδή πως τον κατανίκησε ενώπιον του Αμερικανικού λαού με landslide νίκη!…), ειδικότερα δε σ’ εμάς και επειδή θεωρούμε ότι έχει οικοδομηθεί σχέση εκτίμησης/οικειότητας με τον Έλληνα πρωθυπουργό των δύσκολων αυτών ημερών, με την διαβεβαίωση Μπάιντεν ότι «θα είναι εδώ άμα τον χρειαστούμε» (αντεστραμμένο είδωλο της οικειότητας του προκατόχου του με τον Τούρκο Πρόεδρο;) – ήδη στην Αμερική αρχίζει να ονοματίζεται JRB.

Ήδη η νομοθεσία που πέρασε για το πακέτο του 1,9 τρις δολαρίων (American Rescue Plan/ARP) για την στήριξη της Αμερικανικής οικονομίας μέσα στην κρίση του Covid-19, ακόμη κι αν χρειάστηκε να αποσυνδέσει σχέδιό του για διπλασιασμό του κατώτατου μισθού, είχε δείξει ότι κινείται «αριστερότερα» / σαφώς πιο Κεϋνσιανά απ’ ό,τι η προσεκτικά κεντρώα τοποθέτησή του στους Δημοκρατικούς – καμιά σχέση με Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Ουώρρεν ή Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές – είχε αφήσει να φανεί. Όμως έρχεται τώρα πρόσθετη πρωτοβουλία Μπάιντεν, με ευθεία στόχευση την ενίσχυση της απασχόλησης, και με προϋπολογισμό άλλα δυο τρις δολάρια, με προγράμματα για βελτίωση και δημιουργία υποδομών, σχολικά προγράμματα, στήριξη της μεταποίησης (αυτό είναι το American Jobs Plan/AJP).

Όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η προαναγγελία της πρόθεσής του να χρηματοδοτηθεί αυτή η δημοσιονομικά επιθετική επέκταση – το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι κάπου στα 21,5  τρις δολάρια, ενώ έχουν προηγηθεί επί Τραμπ /επί κορωνοϊού κι άλλα προγράμματα συγκράτησης/τόνωσης της οικονομίας – με ευθεία, ομολογημένη αύξηση της φορολογίας. Ιδίως του φόρου εταιρειών, που από 21% θέλει να τον πάει στο 28% μέσα στα επόμενα  χρόνια: ο Ντόναλντ Τραμπ τον είχε περικόψει στο 21% από το 35% – με το Tax Cuts and Jobs Act/TCJA, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η υπόσχεση του “and Jobs” (Άμα συνυπολογίσει κανείς και ομοσπονδιακό φόρο και πολιτειακούς, βρίσκεται στο 32,34%).

Ακόμη και αιχμηρά, προκειμένου να αποτραπεί η φοροαποφυγή με την εξαγωγή κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, η φορολογική μεταρρύθμιση Μπάιντεν θέλει να φέρει επιβάρυνση με μίνιμουμ συντελεστή 21% στο συνολικό/παγκόσμιο εταιρικό εισόδημα, (σήμερα: κάπου 13%). Καθώς και θέσπιση 15% ελάχιστου φόρου επί του λογιστικού εισοδήματος των μεγάλων επιχειρήσεων. Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν πολιτικοποίησε ευθέως την πρότασή του, ξιφουλκώντας κατά των «99 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της λίστας Fortune» που δεν καταβάλλουν «ούτε μια μοναχική πένα σε φόρο εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Amazon». Ο ορίζοντας του Σχεδίου Μπάιντεν είναι 10ετής, δηλαδή επιχειρεί να καλύψει τουλάχιστον άλλες δυο Προεδρικές θητείες. Υπάρχει βέβαια μια κάποια επικάλυψη των προγραμμάτων ARP και AJP – πέραν, δηλαδή, του ότι το δεύτερο δεν έχει καν ξεκινήσει να γίνεται η πολιτική διαπραγμάτευσή του…

Πάντως, έτσι που το πάει ο JRB – ας του δώσουμε, έτσι για το καλό, την αυτή κωδική ονομασία – δεν θα απέχει και πολύ από τα σχέδιο Ουώρρεν, αν μη Σάντερς!

Α, ναι, και όποιος ενδιαφέρεται για το τι οδηγεί στο JRB, το πλήρες όνομα είναι Joseph Robinette Biden…