Expert report για το βιώσιμο τουρισμό

Βάση τεκμηρίωσης για τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοδοξεί να αποτελέσει η έκθεση εμπειρογνωμοσύνης για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, με τίτλο: «EXPERT REPORT: Sustainable Tourism in Greece-Βιώσιμος τουρισμός στην Ελλάδα» η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου. Αν και αναγνωρίζεται πρόοδος, στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Αναλύονται σε 21 προτάσεις, οι οποίες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κύριους άξονες:

  • προώθηση της συνεργασίας και διάδοση βέλτιστων πρακτικών
  • ευθυγράμμιση της τουριστικής στρατηγικής προς τον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
  • παρακολούθηση της προόδου προς τον στόχο αυτό
  • διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος

Από τις 21 προτάσεις, υπάρχουν 8 οι οποίες θεωρούνται ότι πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητες δεδομένου ότι μπορούν να αποφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη και είναι σχετικά πιο εύκολο να υλοποιηθούν.

Στον άξονα της αναζήτησης συνεργασιών, προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση και προβολή υφιστάμενων πρωτοβουλιών. Στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών τους θα πρέπει να επισημανθούν εκείνες που σχετίζονται με μοντέλα χρηματοδότησης και την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο άξονα της πορείας προς έναν αμιγώς θετικό αντίκτυπο, προτεραιότητα δίνεται στην προώθηση και διευκόλυνση της υιοθέτησης εδραιωμένων πλαισίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Για την παρακολούθηση της προόδου προς τον στόχο αυτό, προτάσσεται η επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την κατανάλωση νερού στον τουρισμό και η αξιολόγηση των προσπαθειών προς τη μείωση των αποβλήτων.

Τέλος στον άξονα της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, δίνεται προτεραιότητα σε τρεις δράσεις: υπεύθυνη ενίσχυση και προώθηση προορισμών με πλούσια βιοποικιλότητα, επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προορισμούς εκτός των καλοκαιρινών μηνών και προώθηση εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, πέρα από το παραδοσιακό «ήλιος-θάλασσα».

Στον αναστοχασμό σχετικά με το τουριστικό προϊόν, χρήσιμο εργαλείο είναι το βιβλίο της Μαργαρίτας Δρίτσα, «Ψηφίδες ιστορίας του ελληνικού τουρισμού». Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, ανατρέχει στον τουρισμό/περιηγητισμό στην Ελλάδα του 18ο αι. Το ξετυλίγει εντάσσοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ιστορία και πραγματικότητα, βασιζόμενη σε πλήθος πηγών. Μέσα από την αφήγηση αναδεικνύονται οι ποικίλες μορφές αναψυχής αλλά και η αναζήτηση της γνώσης. Δύο συστατικών που μπορούν να γεννήσουν καινοτόμα προϊόντα για τον 21ο αιώνα.