Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2021, τ. 1004

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Η Δυτική Ελλάδα, πολυεπίπεδος κόμβος ανάπτυξης στον δυτικό άξονα της χώρας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ισχυρές δυνατότητες, αλλά και κομβική θέση στον δυτικό άξονα της χώρας, αποτελώντας τον «σπόνδυλο» που ενώνει τον βορρά με τον νότο.

Η έδρα της Περιφέρειας, η Πάτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, πύλη της Ελλάδας προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και μία από τις πιο νεανικές πόλεις με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα, κόμβος παραγωγής καινοτομίας αλλά και κόμβος εμπορίου και μεταφορών.

Ο κάμπος της Ηλείας μαζί με τον αντίστοιχο της δυτικής Αχαΐας αποτελούν το «στομάχι» τουλάχιστον της μισής Ελλάδας, παράγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που ταξιδεύουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, αν στην εξίσωση του πρωτογενούς τομέα προσθέσουμε τον πολύ σημαντικό κλάδο της κτηνοτροφίας των ορεινών περιοχών της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τον ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, αντιλαμβανόμαστε ότι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής βρίσκονται… στη γη και στη θάλασσά της.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο όμως πλεονέκτημα της περιοχής βρίσκεται στον ιστορικό, πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της. Με «πετράδι του στέμματος» το παγκόσμιο σύμβολο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, η Δυτική Ελλάδα είναι ο τόπος της Βοστίτσας (Αίγιο) και των Καλαβρύτων, όπου άναψε η πρώτη σπίθα στην Επανάσταση του 1821, ο τόπος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου και των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», ο τόπος του Επικούρειου Απόλλωνα, αλλά και του Αποστόλου Ανδρέα.
Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που συναποτελούν, συνδιαμορφώνουν και χαρακτηρίζουν μια περιοχή η οποία έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης στη χώρα τα επόμενα χρόνια, αρκεί να σπάσει την απομόνωση στην οποία καταδικάστηκε επί δεκαετίες (λόγω της ανισσόροπης ανάπτυξης της Ελλάδας με επίκεντρο τον ανατολικό άξονα) και να αποκτήσει τις υποδομές που θα αναδείξουν τα πλεονεκτήματά της.

Ως Περιφερειακή Αρχή με μόλις ενάμισι χρόνο θητείας, αν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τσουνάμι της πανδημίας, είμαστε περήφανοι για όσα ήδη έγιναν και το χαμένο έδαφος που καλύψαμε. Βελτιώνουμε διαρκώς τις υποδομές, δίνουμε σάρκα και οστά σε έργα που εκκρεμούσαν επί χρόνια, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο για την αναδιοργάνωση και την ανάδειξη των ισχυρών πλεονεκτημάτων μας. Με γρήγορα και σταθερά βήματα διεκδικούμε την ένταξη του τόπου μας στα σύγχρονα μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα, γνωρίζοντας ότι έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε τόπο έλξης μεγάλων επενδύσεων.
Η γεωγραφική ενότητα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή η Δυτική Ελλάδα, που με το ένα πόδι πατάει στην Πελοπόννησο και με το άλλο πόδι στη Ρούμελη, τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποτελέσει πολυεπίπεδο κόμβο ενέργειας, καινοτομίας, μεταφορών, πρωτογενούς παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά.

Επειδή, ωστόσο, γνωρίζουμε πως η πραγματική δύναμη είναι αυτή που προέρχεται μέσα από τη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία, προωθούμε παράλληλα σημαντικές συνεργασίες με το σύνολο των γειτονικών μας Περιφερειών με στόχο τη συνολική ανάπτυξη του νοτιοδυτικού άξονα της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε, για παράδειγμα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του δυτικού οδικού και σιδηροδρομικού άξονα, καθώς και τη σύγχρονη οδική σύνδεση της Αχαΐας με την Αρκαδία ή της Ηλείας με την Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής από τον Μαραθώνα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Μπορεί η πανδημία να έθεσε νέες προτεραιότητες, με κύρια τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ωστόσο είναι βέβαιο πως η επόμενη εποχή θα γεννήσει και σημαντικές ευκαιρίες, τις οποίες οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο…