Γιάννης Σπράος: Η συσσώρευση της μνήμης

– και μια συνέντευξη-ποταμός του 1997 (μέρος Α’)

 Στα 98 του χρόνια, ο Γιάννης Σπράος δεν παύει να είναι οξυδερκής παρατηρητής της ελληνικής οικονομίας. Έχοντας συμμετάσχει (ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) στην καίρια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας το 1985-87, επί υπουργίας Εθν. Οικονομίας Κώστα Σημίτη, εν συνεχεία δε ως επικεφαλής της Επιτροπής Σπράου στην Κυβέρνηση Σημίτη (η Έκθεση Σπράου για το Ασφαλιστικό είχε προείπει ότι το σύστημα δεν άντεχε μετά το 2010 – η πικρή συνέχεια είναι γνωστή) ο Γιάννης Σπράος που μέχρι πρόσφατα ζούσε στην Βρετανία, συνεχίζει να βλέπει την «συσσώρευση της μνήμης» να λειτουργεί για τις προοπτικές της Ελλάδας – και της Ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής 7 Ιανουαρίου, στον Παύλο Παπαδόπουλο και με λογική αναδρομής στην μεταπολεμική διαδρομή της Ελλάδας, στο ερώτημα αν «πέτυχε η Μεταπολίτευση;» καταλήγει: «Ασφαλώς είμαστε καλύτερα. Εκείνο που βοηθάει να ξεπερνιέται το μίσος [80 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας] είναι η απάθεια που έχουμε σήμερα». Και παραπέρα, όσον αφορά το μέλλον, «το βλέπω θετικά. Δεν θα είναι ίσως το βέλτιστο που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πάμε πίσω».

Με αφορμή αυτήν την συγκυρία, αναζητήσαμε στο αρχείο της Οικονομικής (τότε Βιομηχανικής Επιθεώρησης) μια διεξοδική τοποθέτησή του, σε συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη και τον Γιάννη Σιώτο, όπου περιέγραφε (τεύχος Σεπτεμβρίου 1997) τη συνολική ματιά του, τις εκτιμήσεις του και τις προτάσεις του για την οικονομία:

 

 

Ξεκινούμε από μιαν αναφορά Γ. Σπράου στο Ασφαλιστικό, με το οποίο κατά κάποιον τρόπο «ταυτίστηκε» το πέρασμά του από τα πράγματα.