Η ΑΙ απειλεί με “φούσκα” τις θετικές επιστήμες

Ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας που δεν μπορούμε να προβλέψουμε φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σε συνέντευξή του ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης προειδοποίησε για κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στα επαγγέλματα των θετικών επιστημών, που ίσως φυτεύουν τους σπόρους της αυτοκαταστροφής τους. Κι αυτό καθώς «οι δεξιότητες που αναζητούνται τώρα – για την καταγραφή δεδομένων, τη συγκέντρωσή τους, την ανάπτυξή τους και τη χρήση τους για τη δημιουργία της επόμενης φάσης της τεχνητής νοημοσύνης ή, πιο συγκεκριμένα, για να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη πιο κατάλληλη να αναλάβει εργασίες – θα καταστήσουν ακριβώς αυτές τις δεξιότητες παρωχημένες, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει αυτές τις δουλειές».

Ειδικευμένος στην αγορά εργασίας, ο καθηγητής του LSE  δηλώνει αισιόδοξος σχετικά με τη συνολική επίπτωση που θα έχει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Προειδοποιεί, όμως, ότι παρά τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για δεξιότητες στους κλάδους STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες μηχανικών και μαθηματικά), τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας οι περισσότερες θέσεις θα απαιτούν ικανότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας, καθώς θα δημιουργούνται σε κλάδους όπως οι υπηρεσίες φιλοξενίας και περίθαλψης.

Η δημοτικότητα των σπουδών στους κλάδους STEM έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι φοιτητές ελπίζουν να επωφεληθούν της προόδου πρωτίστως σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και να βρουν ευκολότερα δουλειά με ικανοποιητικές απολαβές. Παράλληλα η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να καταστήσει ξεπερασμένες μια σειρά παραδοσιακών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα γίνεται όλο και λιγότερο χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος να δαχτυλογραφεί, αφού όλο και περισσότερες εφαρμογές υποστηρίζουν την υπαγόρευση.

Μακροχρόνια, όμως, ο νομπελίστας από την Κύπρο υποστηρίζει ότι «σε έναν κόσμο όπου θα κυριαρχήσει η τεχνητή νοημοσύνη, πιθανόν η ενσυναίσθηση και οι δημιουργικές δεξιότητες να ευδοκιμήσουν στην αγορά εργασίας». Και προσθέτει: «Όταν λέτε ότι η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα αφορούν σε προσωπική φροντίδα, επικοινωνία και εξυπηρέτηση πελατών, πολλοί άνθρωποι μπορεί να πουν ‘Θεέ μου, αυτό λοιπόν έχουμε να περιμένουμε;’ Δεν πρέπει να κοιτάμε αυτά τα επαγγέλματα αφ΄ υψηλού. Στο μέλλον θα είναι σαφώς καλύτερα από εκείνα που υπήρχαν για όσους δεν ολοκλήρωναν τις σπουδές τους».

 

Χρήσιμος οδηγός σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας είναι το «Γλωσσάρι» της Βενετίας Κουσία,
το οποίο επιχειρεί να φωτίσει τις έννοιες που περιέχονται στις λέξεις, διευκολύνοντας τον διάλογο
και την κατανόηση των κινήτρων των διαφορετικών πτυχών της αγοράς εργασίας.
Η πληρέστερη κατανόηση των εννοιών σίγουρα βοηθά στην ανίχνευση των μελλοντικών τάσεων
της αγοράς εργασίας και των δυναμικών που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας.