Το περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρησις, πρόδρομος του σημερινού Οικονομική Επιθεώρηση, ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη των οικονομικών εξελίξεων στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα – περιοχής που, σε κάποιες φάσεις, υπήρξε βασικός συντελεστής της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας.

Στηριζόμενο στα κατά καιρούς δημοσιεύματα της Βιομηχανικής, ένα δίτομο έργο, με τίτλο Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης, με εισαγωγή-επιμέλεια Ευάγγελου Χεκίμογλου* και Ευφροσύνης Ρούπα**, με τον Α’ τόμο να καλύπτει την 20ετία 1934-1954, ενώ ο Β’ την 30ετία 1954-1984, επεδίωξε να εικονογραφήσει βασικούς σταθμούς αλλά και την συνολική οικονομική εξέλιξη της Βόρειας Ελλάδας.


 

Η επίπτωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης

Ασφαλώς μεγάλη επίπτωση στην μορφοποίηση της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας έπαιξε η σημαντική γεωπολιτική αλλαγή που έφεραν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την ενσωμάτωση σημαντικών περιοχών και πληθυσμών στο Ελληνικό κράτος. Ωστόσο, σε αποδιάρθρωση της οικονομίας οδήγησε η διεθνής οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου, που μπορεί να γίνεται μόνον βαθμιαία αισθητή, ωστόσο οδηγεί σε πολύ σημαντική υποχώρηση του προϊόντος – παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί η παραγωγή. Βιοτεχνίες κλείνουν, η κοινωνική ένταση αυξάνεται. Οι εμπορικές ροές ανακόπτονται και οι επιχειρήσεις αναδιοργανώνονται υπό πίεση. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – που ξεκίνησε το 1926 – κατορθώνει πάντως να κάνει την λειτουργία της αισθητή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
___________________________________________________________
*Ο Ευάγγελος Χεκίμογλου είναι ιστορικός της οικονομίας και το ερευνητικό έργο του επικεντρώθηκε στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά την οθωμανική και τη σύγχρονη περίοδο. Έχει συγγράψει βιβλία με τον Γιώργο Αναστασιάδη (τετράτομη σειρά Θεσσαλονίκη, εικονογραφημένη ιστορία των δρόμων), με την Ευφροσύνη Ρούπα, την Εζρά Ντανατζίογλου και τον Ματς Λίμπεργκ. Διετέλεσε διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας (1989-1996) και της Αγιορειτικής Φωτοθήκης (1996-2000), ενώ το 1997 ανέλαβε τη διεύθυνση της τετραμηνιαίας ιστορικής επιθεώρησης Θεσσαλονικέων Πόλις και των ερευνητικών προγραμμάτων της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.
**Η Ευφροσύνη Ρούπα είναι ιστορικός εικαστικών, εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδίασης. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και διπλωματούχος Master από το τμήμα Design, Housing and Apparel του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1990 ασχολείται με πρωτογενή έρευνα στους τομείς των εφαρμοσμένων τεχνών και της σχεδίασης. Σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Χεκίμογλου εξέδωσε την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Παπαφείου Ορφανοτροφείου, ενώ με την συνεργασία του Γιώργου Παρμενίδη συνέγραψαν την ιστορία του ελληνικού επίπλου. Έχει διδάξει την ιστορική εξέλιξη των εικαστικών, των εφαρμοσμένων τεχνών και της σχεδίασης σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.
Βιβλία των ίδιων συγγραφέων από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing:
Η ιστορία της βιομηχανίας τροφίμων, Αθήνα 2006
Η ιστορία του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Εμπόριο και παραγωγή στη μέγγενη του κράτος 1894-1986, Αθήνα 2009