Η επίσκεψη των τρακτέρ

Το κέντρο της Αθήνας αποφάσισαν να επισκεφτούν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες, ακολουθώντας το παράδειγμα που δίνουν το τελευταίο διάστημα οι συνάδελφοί τους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι πολιτικές που προωθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος καταλήγουν συχνά να επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία. Τρανό παράδειγμα η προσπάθεια περιορισμού της χρήσης φυτοφαρμάκων, που τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να μεταθέσει στο μέλλον.

Πέρα από την πράσινη μετάβαση, αρνητικά επηρεάζει τους αγρότες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η κρίση στην Ουκρανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει τους δασμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ειδικά στην Πολωνία, όπου μάλιστα η στήριξη στον αγώνα των Ουκρανών είναι έντονη, λόγω γειτνίασης, οι αγρότες διαμαρτύρονται με δυναμικές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες.

Στην Ελλάδα τα αιτήματα των αγροτών «αγγίζουν» τα πανευρωπαϊκά στη φορολόγηση του αγροτικού πετρελαίου. Ζητούν, βέβαια και την αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, πλην όμως αυτό περισσότερο διαμορφώνει ένα πλαίσιο διεκδίκησης παρά διεκδικεί κάτι συγκεκριμένο – όπως απόψε το αίτημα για πλαφόν στα 7 λεπτά / Kwh στο ρεύμα αγροτών και κτηνοτρόφων. Σε αυτά προστίθενται αιτήματα ‘εσωτερικού’, όπως ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει 100%, να σταματήσουν οι ‘ελληνοποιήσεις’ προϊόντων και να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Αίτημα που έρχεται να ‘συναντήσει’ την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, από διαφορετική τροχιά.

Οι αγρότες ζητούν επίσης τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος των τροφίμων, όπου ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 10%. Ήδη οι έρευνες καταγράφουν μετατόπιση των καταναλωτικών συνηθειών, προς φθηνότερες επιλογές. Οι διατροφικές τάσεις, άλλωστε, διαχρονικά καθορίζονται από την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και κυρίως την αλληλεπίδρασή της με τη βιομηχανία τροφίμων.

Στη σχέση αυτή, αγροτών – βιομηχανίας – καταναλωτών,
εστιάζει το βιβλίο Η ιστορία της βιομηχανίας τροφίμων», των Ευάγγελου Χεκίμογλου και Ευφροσύνης Ρούπα.
Ξεκινώντας με την ιχνογράφηση της περιόδου πριν την εκβιομηχάνιση του κλάδου των τροφίμων,
συνεχίζει με την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών πριν και μετά τον Πόλεμο,
φθάνοντας μέχρι την είσοδο στην Ευρωζώνη.