Η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία

Την τύχη να γίνουν η «πλουσιότερη γενιά στην ιστορία» θα έχουν οι millennials, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Πλούτου, της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Σε αυτή η εταιρεία καταγράφει, εδώ και 17 χρόνια, την εξέλιξη της περιουσίας των πλούσιων (με καθαρή περιουσία άνω του 1 εκατ. δολ.) και των εξαιρετικά πλούσιων του πλανήτη (καθαρή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ.).

Στην Έκθεση του 2023, η αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και η επακόλουθη πτώση των αγορών, αποτυπώθηκε με μείωση του συνολικού πλούτου των εξαιρετικά πλούσιων κατά 10%. Στην Ευρώπη, μάλιστα, η υποχώρηση έφτασε το 17%. Περίπου το ένα τρίτο του πλούτου τους (32%) αφορούσε σε κατοικίες, κύριες και δευτερεύουσες. Αναλύοντας τις επενδύσεις (δηλαδή το υπόλοιπο 68%), περίπου το ένα τέταρτο (26%) είναι τοποθετημένο σε μετοχές, το ένα πέμπτο (21%) σε εμπορικά ακίνητα και το ένα έκτο (17%) σε ομόλογα.

Η παρουσίαση των φετινών αποτελεσμάτων αναμένεται αρχές Μαρτίου, πλην όμως το Forbes, έχοντας πάρει μια γεύση, εστιάζει στη γιγαντιαία μεταφορά πλούτου που θα συμβεί τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η λεγόμενη ‘σιωπηλή γενιά’ (όσοι γεννήθηκαν από το 1928 έως το 1945) και οι baby boomers (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964) θα παραδώσουν τα ηνία σε όσους γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996 (millennials), μεταβιβάζοντας ακίνητα και επενδύσεις. Μόνο στις ΗΠΑ, η Knight Frank εκτιμά ότι το ‘κληροδότημα’ ξεπερνά τα 90 τρισ. δολ., «μετατρέποντας τους εύπορους millennials στην πλουσιότερη γενιά στην ιστορία».

Κι αυτό σε μια συγκυρία που πολλοί millennials και ενήλικες της επόμενης γενιάς (Gen Z – όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2012) δυσκολεύονται να πετύχουν όσα οι προηγούμενες γενιές. Τα αυξανόμενα ενοίκια, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το φοιτητικό χρέος έχουν συμβάλει στις δυσκολίες των millennials να αγοράσουν δικά τους σπίτια ή να δημιουργήσουν αποταμιεύσεις. Παράλληλα, αλλάζουν και οι προτιμήσεις, με τις νεότερες γενιές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ισορροπία μεταξύ πλούτου και προσωπικής ευτυχίας, καθώς και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα επενδυτικών και καταναλωτικών επιλογών.

Στο βιβλίο της Βγάλε λεφτά, γίνε ευτυχισμένος η Carmel McConnell χαρακτηρίζει μύθο την ανάγκη επιλογής μεταξύ μιας καλής οικονομικής κατάστασης και της ευτυχίας. «Απ’ όπου κι αν ξεκινήσετε, μπορείτε να έχετε και τα δύο», υποστηρίζει. Με μια αναλυτική περιγραφή προσπαθεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να εκτιμήσει τις οι πραγματικές οικονομικές του ανάγκες, καθώς και τις επιθυμίες του για αυτοπραγμάτωση. Στη συνέχεια παρουσιάζει μια διαδικασία με την οποία «θα δημιουργήσετε μια ζωή που σας ταιριάζει πραγματικά».