Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ECSA

Η Karin Orsel έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της ECSA-Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων διαδεχόμενη τον Φίλιππο Φίλη που κατείχε τη θέση από τον Ιανουάριο του 2022. Η εφοπλίστρια από την Ολλανδία ξεκίνησε στον χώρο της ναυτιλίας σε ηλικία 23 ετών και είναι διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου διαχείρισης πλοίων MF Shipping από το 2001. Το 2017 διορίστηκε πρόεδρος της Βασιλικής Ένωσης Ολλανδών Εφοπλιστών (KVNR). Έχει λάβει το βραβείο “Industry Leader Award 2019” στο Tanker Shipping & Trade Conference στο Λονδίνο, το βραβείο “Personality of the Year 2019” στη Διεθνή Γενική Συνέλευση της WISTA και είναι επίτιμη διδάκτωρ δημόσιας διοίκησης της Ναυτιλιακής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης.

Αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντα, δεσμεύτηκε «να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τομέα εν μέσω των ταχέως εξελισσόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων και προκλήσεων ασφαλείας».

Αντιπρόεδρος της ECSA ανέλαβε ο Mikki Koskinen,διευθύνων σύμβουλος της ESL Shipping Oy, που ανήκει στον όμιλο Aspo. Έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Arctia Oy και ήταν πρόεδρος της Ένωσης Φιλανδών Εφοπλιστών 2021-2023. Στις πρώτες του δηλώσεις με το νέο ρόλο υπογράμμισε τη σημασία «διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία παραμένει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα εκπληρώνει τους κλιματικούς της στόχους και θα συνεχίσει να παρέχει αγαθά, ενέργεια και κινητικότητα για τους πολίτες της ΕΕ».

Η ναυτιλία, εκ των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε όλη τη διαδρομή της, έχει απασχολήσει τις εκδόσεις Κέρκυρα ποικιλοτρόπως: Το βιβλίο «Αποτελεσματικές Στρατηγικές στη Ναυτιλία» των Παύλου Εμμανουηλίδη και Γεώργιου Τσαβλίρη, αποτελεί χρήσιμο οδηγό για εφοπλιστές, στελέχη ναυτιλιακών, επαγγελματίες στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας και των σχετιζόμενων κλάδων, καθώς και φοιτητές, ερευνητές και ναυτιλιακούς αναλυτές. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά, γλώσσα στην οποία διατίθεται και το «Chronicle of a life in shipping», όπου ο Γιάννης Κοιλαλούς αφηγείται τη διαδρομή ενός εφοπλιστή, από τη Χίο της δεκαετίας του ’30, στη διεθνή καταξίωση, μέχρι τον 21ο αιώνα. Τέλος, την αναπτυξιακή συνεισφορά των ναυτιλιακών κεφαλαίων μελετά το βιβλίο «Ναυτιλιακά κεφάλαια στην ξηρά» της Νέλλης Καψή.