Η συμφωνία στην Βουλή για τα Rafale, συν η αναθέρμανση σχέσεων Μακρόν-Ερντογάν

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Με ευρύτερη συναίνεση, τελικώς, ψηφίστηκε στην Βουλή η συμφωνία για την απόκτηση 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale 4ης+ γενεάς (θυμίζουμε, 6 καινούργια – 4 μονοθέσια, 2 διθέσια – και 12 μεταχειρισμένα – 10 μονοθέσια, 2 διθέσια – σε πρόσφατη εκδοχή, τα μισά από τα δεύτερα παραδοτέα μέχρι το καλοκαίρι του 2021). Η ψήφιση με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύσης θετικά, με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αρνητικά. Το κόστος της προμήθειας λίγο πάνω από τα 1,9 δις ευρώ, με πρόσθετα 400 εκατομμύρια για τα βλήματα Meteor (πολλαπλών στόχων αέρος-αέρος, με ψηφιακή, μη-οπτική στόχευση BVRAAM, διόρθωση πορείας μετά την εκτόξευση κλπ.) και για αναβάθμιση των τωρινών Scalp και Exocet των αποσυρομένων αντίστοιχων αεροσκαφών Mirage. Στην διαδικασία της προμήθειας υπήρξαν επιφυλάξεις – ακόμη και διαμαρτυρία ενδο-ΝΔ μεταξύ Γ. Γκουλέκα-Θ.Δαβάκη για το επίπεδο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξοπλισμών για τα απόρρητα στοιχεία της προμήθειας – πλην όμως η πίεση της ανάγκης έφερε την περίπου ομοφωνία. Οι επιφυλάξεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν απέτρεψαν την θετική τους ψήφο, ενώ και ο Θ. Δαβάκης στην τελική ευθεία χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία». Διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου ότι η προμήθεια αυτή της προτασσόμενης Αεροπορίας δεν θα περιθωριοποιήσει άλλες ανάγκες εκσυγχρονισμού π.χ. του Ναυτικού που «έχασε» την δυναμική των φρεγατών Belh@rra, ηρέμησαν τα πνεύματα στα Επιτελεία. Όμως…

…Όμως, κανείς δεν φάνηκε να σημειώνει (και, κυρίως, να «ανεβάζει») μια δυσάρεστη απουσία: εκείνη η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, στην οποία είχαν στηριχθεί τόσες προσδοκίες της εποχής κορύφωσης της έντασης στα Ελληνοτουρκικά και που θα συναπτόταν παράλληλα με την προμήθεια των Rafale, δεν ακούγεται πλέον!

Αντ’ αυτής, η βαθμιαία εκτόνωση των Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων πήρε ήδη εντυπωσιακή επιτάχυνση: ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν – τον οποίο η Ελληνική κοινή γνώμη είχε σπεύσει να κατατάξει σε ρόλο οιονεί υπερασπιστή των Ελληνικών δικαίων… – με ενθουσιώδη επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (είχαν προηγηθεί ευχές του Ερντογάν για την νέα χρονιά), με την προσφώνηση μάλιστα «Αγαπητέ Ταγίπ» στα τουρκικά, προδιαγράφει άμεση εμβάθυνση της ΤουρκοΓαλλικής συνεργασίας. Παρά τις διαφορές σε μέτωπα όπως της Συρίας ή της Λιβύης. Βέβαια, η Γαλλική πλευρά θυμίζει ότι θα χρειαστούν και «απτές χειρονομίες» από πλευράς Άγκυρας.

Θα την δούμε, την συνολική αυτή εξέλιξη τους μήνες που έρχονται, μήνες ΕλληνοΤουρκικών διερευνητικών συνομιλιών, θυμίζουμε. Και με επιτάχυνση, άλλωστε, ενδεχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, που μάλλον βάζει στην κατάψυξη την λογική «Δεν συνομιλεί κανείς με πειρατές», και τούτο ενώ Τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά διεκδικούν επί μήνες το κεντρικό Αιγαίο.

Μένει όμως η απορία: στις ΕλληνοΓαλλικές σχέσεις, η Αθήνα έκανε λίγο πίσω, το Παρίσι, ή ακολουθεί επόμενος γύρος; Τα σασπένς της Εγγύς Ανατολής ποτέ δεν σταματούν.