Για την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την πιθανότητα ενός νέου μεταναστευτικού κύματος λόγω της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης και για τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που έφερε ο πόλεμος όπως και για την ανάγκη μιας Ευρώπης κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, συζητά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών “Μισή ώρα στην Economia”.

«Είναι μια κεντρική και ευγενής στόχευση να εγγυηθούμε την επισιτιστική ασφάλεια «, λέει ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι «την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις την έχει ο επιτιθέμενος».

«Οι τραγικές μνήμες της Ευρώπης από τους παγκόσμιους πολέμους έφτιαξαν το DNA της που είναι υπέρ του δικαίου και υπέρ του αμυνόμενου» τονίζει ο κ. Σχοινάς , ο όποιος εκφράζει και την πεποίθηση ότι μετά τον πόλεμο θα προκύψουν δημοκρατικές δυνάμεις στη Ρωσία οι οποίες θα ζητήσουν μια διαφορετική χώρα η οποία θα είναι πιο κοντά στο ευρωπαϊκό μοντέλο».

Μιλά επίσης για τη συζήτηση που αρχίζει για την άρση της ομοφωνίας στην ΕΕ σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας και υπενθυμίζει την εμπλοκή που σημειώθηκε από τη στάση του Β. Όρμπαν. «Μήπως αν είχαμε πλειοψηφίες όπως είχε προτείνει ο Γιουνγκέρ στην προηγούμενη Κομισιόν , θα τα καταφέρναμε καλύτερα;» αναρωτήθηκε. Ο ίδιος υποστηρίζει πως χρειαζόμαστε μια Ευρώπη άμυνας και κοινής εξωτερικής πολιτικής η οποία όμως «δεν θα προκύψει απo μαγικό ραβδί»

Αντίθετα λέει πως τούτο θα γίνει μέσα από μια διαδικασία δουλειάς, συγκλίσεων έρευνας, χρηματοδότης κ.α. και εκφράζει την αισιοδοξία ότι η γενιά του θα προλάβει να το δει να γίνεται.