Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

«Ημέρα της Ελλάδας» ήταν η Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου στη Wall Street, με τους Νίκο Τσάκο και Γιάννο Κοντόπουλο να χτυπάνε το «καμπανάκι λήξης» της συνεδρίασης και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) να αναρτά την ελληνική σημαία και να εκδίδει ειδικά αναμνηστικά μετάλλια. Πρόκειται για τη 19η φορά που διοργανώνεται η ειδική αυτή εκδήλωση, σε συνεργασία με την Capital Link. Τις ημέρες που προηγήθηκαν πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Νέα Υόρκη το 25ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum.

Η ενεργός ανάμειξη του NYSE, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στον κόσμο, συμβάλλει στην αναβάθμιση και προβολή της Ελλάδος σε ένα ευρύτατο επενδυτικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα αξιοποιεί τους ισχυρούς δεσμούς που συνεχίζουν να υπάρχουν με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος του NYSE, JohnTuttle, καλωσορίζοντας την ελληνική αντιπροσωπεία, είναι εξαιρετικά ισχυρή η σχέση και δέσμευση του NYSE με την Ελληνοαμερικανική διασπορά, τη ναυτιλιακή και την επιχειρηματική κοινότητα.

Αντίστοιχες σχέσεις αξιοποίησε ο ελληνισμός σε πολλές κρίσιμες «στροφές» της μακράς διαδρομής του. Οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το γεωπολιτικό πλαίσιο που συνθέτουν τα δίκτυα της διασποράς περιγράφει αναλυτικά αλλά και γλαφυρά στα «Ξύλινα Τείχη» ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1), ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie-cités) και μέχρι πρόσφατα πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Τα βιβλία του Γιώργου Πρεβελάκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, με θέμα «Όψεις της Ελληνικότητας» και ομιλητές τον πρόεδρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δημήτρη Οικονόμου, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θοδωρή Πελαγίδη, τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Ευάνθη Χατζηβασιλείου.