Ι. Μανδύλας – Kosmocar: μια διαδρομή μισού αιώνα

Ξεκινώντας από τη Βελανιδιά της Κοζάνης –πιο πίσω, βλάχικη καταγωγή από την Κόνιτσα– και το ιστορικό σχολείο του Τσοτυλίου στα χρόνια του Μεσοπολέμου, ο Ιωάννης Μανδύλας είχε μια διαδρομή ζωής με ανατροπές. Πέρασμα από το Λονδίνο/LSE, ξεκίνημα επαγγελματικό στο Κέιπ Τάουν (όπου συνάντησε και τις σειρήνες της δημοσιογραφίας, αλλά τις απέφυγε), συνέχεια στη Νιγηρία, όπου και ξεκίνησε σταδιακά μια εκτεταμένη επιχειρηματική δράση.

Με πρώτο σκαλοπάτι την αντιπροσωπεία της Jaguar στη Νιγηρία, επεκτείνεται στη δεκαετία του ‘50 σε δύο κατευθύνσεις: αφενός την –πολύ ευρύτερη– αντιπροσωπεία της Volkswagen, αφετέρου εκείνη των κλιματιστικών Carrier. Ακολουθώντας τη μεταποικιακή ανάπτυξη της Νιγηρίας, τη δεκαετία του ‘70 προχωράει στην επιτόπια κατασκευή μονάδων Carrier, στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων Volkswagen, αλλά επεκτείνεται και στην αντιπροσώπευση ηλεκτρικών συσκευών Electrolux, ακόμη και αντλιών Sulzer. Κατά την ίδια περίοδο, επεκτείνεται και στον τομέα των υπηρεσιών, από ασφάλειες μέχρι ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και στις κατασκευές – σε συνεργασία με Doxiadis Associates και ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, στην πρώτη φάση τεχνικών έργων της μεταποικιακής Αφρικής. Η ενσωμάτωσή του στη νιγηριανή κοινωνία –ήταν ο πρώτος ξένος που λαμβάνει νιγηριανή υπηκοότητα μετά την ανεξαρτησία της χώρας– υπήρξε σταθερή επιλογή του, που κατέληξε να του χαρίσει την προσαγόρευση «Chief» από τους Νιγηριανούς.

Παράλληλα όμως με την προσωπική του διαδρομή και τη νιγηριανή του δράση, ο Ι. Μανδύλας από το 1970 ξεκινά ολοκληρωμένο δίκτυο διανομής του ομίλου Volkswagen στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Kosmocar (Πωλήσεις/Service/Ανταλλακτικά), αλλά και της Karenta. Λίγο αργότερα επεκτείνεται σε αντιπροσώπευση/εμπορία Audi και –στη δεκαετία του 2000, πλέον– της «άνω γκάμας» (Bentley, Bugatti, Lamborgini). Από το 2016, στον όμιλο της Kosmocar προστίθεται η εισαγωγή και αντιπροσώπευση των Skoda. Εντελώς πρόσφατη, η προσέλευση στην ηλεκτροκίνηση, με τα ηλεκτρικά ποδήλατα/e-bikes (2020).

Ήδη πριν από τον θάνατό του (το 1994) ο Ι. Μανδύλας έχει την τύχη να δει τα παιδιά του, τη Λάνα, τον Βασίλη και τον Θωμά, να συνεχίζουν την επιχειρηματική πορεία του ομίλου. Στην οποία συστρατεύθηκαν, από ευρύτερο χώρο, άνθρωποι όπως ο Γιώργος Κουτσουμάρης, ο Αχ. Κομινός, ο Μηνάς Ευφραίμογλου, ο Βαγγέλης Ανδρουλιδάκης.

Τη δημιουργία, την πορεία και ωρίμανση του ομίλου Kosmocar στην 50ετία 1970-2020 παρακολουθεί το επετειακό λεύκωμα που παρουσιάζουν η Λάνα και ο Βασίλης Μανδύλας.