Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης 1934-1954 & 1955-1984 (A΄& Β΄ τόμος)

επιμέλεια: Ευάγγελος ΧεκίμογλουΕυφροσύνη ΡούπαΓεωργία Μ. Πανσεληνά

Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing, 2003 & 2004

του Γιώργου Βαϊλάκη

Ο πρώτος τόμος αυτής της πολύτιμης έκδοσης είναι βασισμένος στο αρχείο του περιοδικού «Βιομηχανική επιθεώρηση» από το 1934 έως και το 1954. Πρόκειται για μία διεξοδική προσπάθεια να καταγραφούν και να φωτιστούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της επιχειρηματικής δράσης και της εξέλιξης εταιρειών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής οικονομίας. Μέσα από αναλύσεις, άρθρα, οικονομικά στοιχεία, ρεπορτάζ και διαφημίσεις (καλέσματα), αποτυπώνεται το πλέγμα της οικονομικής δραστηριότητας των δεκαετιών αυτών.

Οι σελίδες και τα αποσπάσματα που σταχυολογούνται, αποτελούν πολύτιμες πηγές, αφού οι ειδήσεις που δημοσίευσε κατά καιρούς η «Βιομηχανική Επιθεώρηση» είναι όχι μόνο έγκυρες και ακριβείς, αλλά και δυσεύρετες. Και αναδεικνύουν πλευρές που δεν έχουν ξεκαθαριστεί από την έρευνα και τις ειδικές μελέτες. Μέσα από τα κείμενα αυτά ο αναγνώστης ενημερώνεται σχετικά με την προβληματική της εποχής και τις προσπάθειες επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης υπό δύσκολες συνθήκες.

Και, βέβαια, η κατανόηση των οικονομικών εξελίξεων στη Μακεδονία δεν παρουσιάζει μόνο ιστορική αξία. Για να πραγματοποιηθεί η μετατροπή της περιοχής σε αναπτυξιακό πόλο, χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά έγιναν και μεγάλα λάθη. Η γνώση, λοιπόν, αυτών ακριβώς των εξελίξεων είναι όχι απλώς χρήσιμη αλλά και απαραίτητη

Όσο για τον β΄ τόμο, βασίζεται επίσης στο αρχείο του περιοδικού «Βιομηχανική Επιθεώρηση», καθώς και στο Αρχείο Βοβολίνη και αποτελείται από 2 ενότητες: Στην πρώτη ενότητα, η μελέτη των συγγραφέων συνθέτει ένα πρωτότυπο και τεκμηριωμένο σχεδίασμα για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας κατά την περίοδο 1955-1984. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει 200 επιλεγμένες αποδελτιώσεις, αποσπάσματα ή ολόκληρα άρθρα δημοσιευμένα στη Βιομηχανική Επιθεώρηση από το 1955 ως το 1984.

Η σειρά «Οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης» προσφέρει στον αναγνώστη -ανεξάρτητα από τα ειδικά ή όχι ενδιαφέροντά του- πλήθος πληροφοριών, που θα τον προσελκύσουν, θα του δημιουργήσουν ερωτήματα και ίσως θα τον εκπλήξουν. Αναμφίβολα, όμως, θα αποκτήσει γνώσεις για την επιχειρηματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα για την πολιτική ζωή αυτών των δεκαετιών.