Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2021, τ. 1006

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Γιώργου Μανέττα

Η τεχνολογία βάζει σε νέα τροχιά την Ήπειρο

Ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να μεταμορφώσει την Ήπειρο, ανοίγει η στροφή που επιχειρείται στις νέες τεχνολογίες. Η έλευση της πασίγνωστης γερμανικής εταιρείας TeamViewer, λίγα χρόνια μετά την επίσης τεχνολογική εταιρεία P&I Ελλάς, τοποθετεί την πόλη των Ιωαννίνων στον ψηφιακό χάρτη και δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή, η οποία αποκτά νέες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης πέρα από τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Η εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας (hub) για επιπλέον προώθηση της καινοτομίας, ώστε να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες και προϊόντα που θα εξυπηρετούν διαφορετικές κατηγορίες πελατών, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που δρομολογούνται, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη μετεξέλιξη της περιοχής –τηρουμένων των αναλογιών– στη Σίλικον Βάλεϊ της Ελλάδας.

Η TeamViewer είναι ισχυρό μέγεθος, καθώς θεωρείται κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής του πλανήτη! Το τεχνολογικό hub που εγκαινίασε η πολυεθνική στα Ιωάννινα αριθμεί ήδη 50 developers, ενώ το πλάνο είναι οι εργαζόμενοι να φθάσουν τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια. Καταλυτικό ρόλο στη προσέλκυση της επένδυσης αυτής έπαιξε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Όπως εξήγησε αξιωματούχος της γερμανικής εταιρείας, τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος είναι η προσέλκυση ταλέντων από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Περαιτέρω ώθηση εκτιμάται πως θα δώσει η κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας που δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εκεί σχεδιάζεται να στεγαστούν επιχειρήσεις λογισμικού παγκόσμιας εμβέλειας, στις οποίες θα μπορούν να εργαστούν απόφοιτοι πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

To οικοσύστημα καινοτομίας που επιχειρείται να στηθεί στην Ήπειρο θα συμβάλει και το Πάρκο Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα με την ονομασία «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας» στα ακίνητα της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, τα οποία παραχώρησε δωρεάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ηπείρου για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Στο Πάρκο θα φιλοξενηθούν δράσεις σχετικές με ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, συμβάλλοντας στη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και προσελκύοντας ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επενδυτικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Η στέγαση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας-κλάδων Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογίας, Αγροτεχνολογίας, Δημιουργικής Βιομηχανίας θα προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην Περιφέρεια Ηπείρου και εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής και στη διάχυση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους κλάδους Αγροτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής. H ενσωμάτωση και υιοθέτηση των δυνατότητων που παρέχει η τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή θεωρείται κάτι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Μέσα από την «έξυπνη γεωργία» ή «γεωργία ακριβείας» οι Έλληνες αγρότες θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, προστατεύοντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους. Τώρα εκτιμάται πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να στραφεί μαζικά ο αγροτικός κόσμος στο αύριο της γεωργίας.