IOBE, ΣΕΒ και ΚΕΠΕ ζητούν άμεσα και γενναία μέτρα

 

Τις ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας πριν καν ξεκινήσει η πανδημία επιβεβαιώνει ο ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία Έκθεσή του (περιληπτικά εδώ). Αφενός, ήδη από το φθινόπωρο του 2019 καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% – το χαμηλότερο επίπεδο μετά την άνοιξη του 2017. Παράλληλα το πρώτο δίμηνο του 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμού σημείωσε υστέρηση έναντι του στόχου, κατά €98 εκατ. (πλεόνασμα €831 εκατ. αντί πλεονάσματος €929 εκατ.), την οποία ο ΙΟΒΕ αποδίδει στα λιγότερα των αναμενόμενων έσοδα, κατά €390 εκατ. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΟΒΕ, στο αρνητικό σκηνικό που ήδη διαμορφωνόταν στην ελληνική οικονομία ήρθε να προστεθεί η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός. Πλέον θεωρείται δεδομένη η επιστροφή στην ύφεση, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη διάρκεια της πανδημίας, στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και το εάν υπάρξει νέος «γύρος» το φθινόπωρο.

Υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο η πανδημία θα έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό έως το τέλος Μαΐου και ακολούθως θα έχουν αρθεί αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα, η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 4,5%, ενώ αντιθέτως η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί, κατά τουλάχιστον 4,0%. Ισχυρή αναμενόμενη εξασθένιση επενδύσεων, άνω του 17%. Υπό αυτές τις τάσεις στο βασικό σενάριο, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει έντονα φέτος, με μέσο ρυθμό τουλάχιστον 5%. Εφόσον όμως οι συνθήκες στο ελληνικό και το διεθνές περιβάλλον παραμείνουν ιδιαίτερα δυσμενείς πέρα από το δεύτερο τρίμηνο ή συμβεί μια σημαντική έξαρση του ιού το φθινόπωρο, δεν αποκλείεται η ύφεση να κινηθεί σε διψήφια επίπεδα.

Μόλις χθες το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει φέτος τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι αναιμική, καλύπτοντας μόλις το ήμισυ των απωλειών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η επίπτωση που θα έχει ύφεση στις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αρνητική επίδραση θα είναι σημαντική. Ως κύριος αντισταθμιστικός παράγοντας πρέπει να αναδειχθεί η αύξηση των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με παράλληλη μέριμνα για διατήρηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση του ΙΟΒΕ, ο Γενικός Διευθυντής, Νίκος Βέττας, χαρακτήρισε «εύλογη αντίδραση» τη μεγάλη αύξηση δημόσιων ελλειμμάτων και χρέους και υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη νέα κρίση με ‘υποκείμενα νοσήματα’: διαρθρωτικές αδυναμίες, πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους». Προειδοποίησε, δε, ότι «αναμένεται φέτος πολύ ισχυρή πίεση στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού», που το 2019 συνέβαλε με εισπράξεις €18 δισ. και σχεδόν 34 εκατ. αφίξεις. Για την επιβίωση του τομέα βραχυπρόθεσμα και την ενίσχυση μεσοπρόθεσμα απαιτείται ενίσχυση υποδομών (μετακινήσεις, επικοινωνίες, υγεία), διασύνδεση με άλλους τομείς της οικονομίας, και βελτίωση ποιότητας.
Παράλληλα, όμως, ο καθηγητής Νίκος Βέττας θεωρεί απαραίτητο να ενισχυθεί ένας δεύτερος πυλώνας με κέντρο τη μεταποίηση, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και θα ενισχύει τις εξαγωγές. Επεσήμανε, δε, τον κίνδυνο μεγάλες οικονομίες να στραφούν σε πολιτικές ενίσχυσης αυτάρκειας, που θα μειώσουν τη δυνατότητα εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτήρισε αναγκαίο τον προγραμματισμό δημόσιων επενδύσεων και απαραίτητων έργων με διαδικασίες fast track, όπως και τον ανασχεδιασμό ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Τέλος, χαιρέτισε την επιταχυνόμενη ψηφιακή αναβάθμιση στον δημόσιο τομέα αλλά υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται από την αναδιοργάνωση της διοίκησης, ώστε η γραφειοκρατία να μην «αναβαθμιστεί» στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

 

Λίγο νωρίτερα ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο του Δελτίο για την ελληνική οικονομία, παρουσίασε τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει στην πολιτική ηγεσία για την επανεκκίνηση της οικονομίας:

  • η επανεκκίνηση να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και δυναμικότερα, πάντοτε με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας εντός του 2020.
  • ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η απασχόληση να προστατευθούν με οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν για το 2020
  • αύξηση επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε   δημόσιες επενδύσεις, και έργα υποδομών, με μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης
  • διαφύλαξη της συνέπειας στην τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων
  • στοχευμένες διεκδικήσεις από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι η περισσότερο ευάλωτη χώρα στην Ευρώπη
  • στήριξη της κοινωνικής συνοχής κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομίας