Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2021, τ. 1006

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Γιώργου Μανέττα

Η πρόκληση της αναγέννησης του αγροτικού τομέα

Πρόκειται για την κινητήριο δύναμη της Ηπείρου. Με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που εξάγονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ο λόγος για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί μαζί με τον τουρισμό την ατμομηχανή ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η κτηνοτροφία, και ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία και η πτηνοτροφία, κατέχουν εξέχουσα θέση. Μάλιστα, η περιοχή υπολογίζεται πως παράγει τρεις φορές περισσότερα κτηνοτροφικά προϊόντα από όσα καταναλώνει.

Αν και λίγες οι μεταποιητικές μονάδες της Ηπείρου, έχουν ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Νιτσιάκος και Δωδώνη (πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία για τη μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital) συγκαταλέγονται στην ελίτ της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, όπως και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων με το διακριτικό τίτλο «Βίκος» της οικογένειας Σεπετά, και έχουν καταφέρει να βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι της ελληνικής οικογένειας.

Οι προοπτικές του τομέα απεριόριστες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διαφορετική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα τον αναζωογονήσει και θα τον ενδυναμώσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, «ήρθε η ώρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στον βαθμό της δημιουργίας τυποποιημένων παραγόμενων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, φυτικής και ζωικής παραγωγής». Και αυτό, όπως λέει, γιατί «τα τελευταία στοιχεία των εξαγωγών για την Ήπειρο αυτό δείχνουν, ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, καλή συνεργασία όλων, οικονομική στήριξη, εξωστρέφεια από τους παραγωγούς-τυποποιητές, για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά αύξηση εξαγωγών, διότι σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι την όποια αύξηση την προσθέτουν οι ελάχιστες βιομηχανίες της περιοχής».

Για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, χρειάζεται να διερευνηθούν οι δυνατότητες παραγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Πρόκειται για μια δυναμική κατηγορία αγροτικών προϊόντων, η οποία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Μάλιστα, μετά την εμπειρία της πανδημίας αναμένεται να ενταθεί η στροφή των καταναλωτών σε περισσότερο υγιεινά τρόφιμα, καθώς η ευζωία και η υγεία αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των νοικοκυριών.

Η περιοχή της Ηπείρου θεωρείται εξαιρετικά ευλογημένη όσον αφορά τον πλούτο και τη μοναδικότητα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και εκτιμάται πως μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον τομέα. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά διακινούνται, κατά σειρά αυξανόμενης χρήσης, σε φαρμακευτικές και παραφαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις τροφίμων και σε επιχειρήσεις καλλυντικών, οι οποίες χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαιά τους στα φυσικά καλλυντικά που παράγουν.

Η αναγέννηση του αγροτικού τομέα, σύμφωνα με τον Α. Καχριμάνη, αποτελεί μια πρόκληση, την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν εδώ και δεκαετίες, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στην αναστροφή της φθίνουσας πορείας που ακολουθεί ο αγροτικός ενεργός πληθυσμός της περιοχής.