Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2021, τ. 1006

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Γιώργου Μανέττα

Ήπειρος: Από τα πετρόχτιστα μονοπάτια στις λεωφόρους της πληροφορικής

Από ουραγός… πρωταγωνιστής μπορεί να καταστεί η Ήπειρος. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, συνεχισθούν και ολοκληρωθούν οι οδικές υποδομές και αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που αναδύονται από τις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για κοινή πεποίθηση των ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ήπειρος, εκατό και πλέον χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την πλήρη προσάρτησή της (είχε προηγηθεί η Άρτα) στον εθνικό κορμό, μπορεί να ελπίζει σε ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις που θα κρατήσουν τους νέους και θα επαναπατρίσουν όσους έχουν φύγει στο εξωτερικό στη διάρκεια της βαθιάς κρίσης του 2010. Αγροτικός τομέας και τουρισμός, δυο τομείς που στηρίζουν διαχρονικά την περιοχή, θεωρείται πως μπορούν να εκτοξεύσουν το τοπικό ΑΕΠ χάρη στα τεράστια περιθώρια που έχουν.

Η αναγέννηση του αγροτικού τομέα, μέσα από νέες καινοτόμες καλλιέργειες και νέα προϊόντα (όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά), πέρα από την τόνωση των εσόδων μπορεί να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο αγροτικά ενεργός πληθυσμός. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός και ο περιπατητικός, μπορούν να αναζωογονήσουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τεράστιες προοπτικές δημιουργούνται και από την τεχνολογική στροφή που επιχειρείται. Η έλευση πολυεθνικών κολοσσών στον χώρο της τεχνολογίας-καινοτομίας άνοιξαν νέες δυνατότητες, ενώ περαιτέρω ώθηση αναμένεται να δώσει η κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας στο οποίο θα στεγαστούν επιχειρήσεις λογισμικού παγκόσμιας εμβέλειας, όπου θα μπορούν να εργαστούν απόφοιτοι πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο «συνεχίζει την παράδοση της ισχυρής παρουσίας στην έρευνα και επιστημονική δραστηριότητα» της Ηπείρου, σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδρύματος, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Μια επένδυση που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες και τις υποδομές για να μετατραπούν σε πόλη της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι αυτό το στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας κι αυτό που καλούμαστε όλοι να κερδίσουμε, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, απαιτείται να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες που αφορούν τις οδικές υποδομές, ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ που δημιούργησαν η Εγνατία και η Ιόνια οδός.

Οι εκκρεμότητες αφορούν τις κάθετες συνδέσεις με την Αλβανία, αλλά και το παραλιακό μέτωπο, καθώς σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου οι διευρωπαϊκοί οδικοί άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια οδός- Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι είχαν τεθεί σε δεύτερη προτεραιότητα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου θεωρεί πως πολλά από τα παραπάνω projects και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να κωδικοποιηθούν και να κατατεθούν ως προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, που, όπως λέει, δίνει ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα και να μπουν οι βάσεις «για μια Ήπειρο που θα χαρακτηρίζεται ως πρότυπο παράδειγμα ανάπτυξης και όχι ως το φτωχότερο σημείο της ΕΕ».