Και νικητής είναι το Κέντρο

Οι ιδέες του Κέντρου κυριάρχησαν στην περίοδο της Μεταπολίτευσης σύμφωνα με το 36% των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπησης που διενήργησε η PULSE, στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά», που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Το 29% υποστηρίζει ότι κυριάρχησαν οι ιδέες της Δεξιάς, το 14% της Αριστεράς και το 15% κανενός χώρου. Μάλιστα μεταξύ όσων ήταν αρκετά μεγάλοι ώστε να έχουν άποψη για τα πρώτα χρόνια μετά το 1974 (οι σημερινοί 60άρηδες), το 42% πιστεύει ότι επικράτησαν οι ιδέες του Κέντρου, έναντι 27% της Δεξιάς, 14% της Αριστεράς και 13% κανενός χώρου.

Διαφορετική είναι και η εκτίμηση για τη συμβολή δύο ηγετικών προσωπικοτήτων της Μεταπολίτευσης: Στο σύνολο του κοινού, ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρείται σημαντικότερος από το 45%, έναντι 37% που επιλέγει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στους μεγαλύτερους καταγράφεται ‘ισοπαλία’ στο 45%. Επίσης οι γηραιότεροι αξιολογούν θετικότερα τη Δημοκρατία, που θεμελιώθηκε με την επιστροφή του Καραμανλή: 39% την αντιμετωπίζουν θετικά, 24% μέτρια και 38% με προβληματισμό. Αντιθέτως στο σύνολο του δείγματος οι θετικές γνώμες περιορίζονται στο 26% και οι προβληματισμένοι  αυξάνονται στο 48%. Αλλά και συνολικά για την πορεία της χώρας, οι γηραιότεροι απαντούν ότι υπήρξε θετική κατά 47% (στάσιμη κατά 16% και αρνητική κατά 25%), ενώ στο σύνολο του δείγματος πλειοψηφούν οριακά οι αρνητικές γνώμες (34%, έναντι 33% θετικών).

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς (μαζί με τη Σία Κοσιώνη) επεσήμανε ότι ενώ στους νεότερους η πλειοψηφία είναι απογοητευμένη, η πλειοψηφία των παλιών είναι ακόμα γοητευμένη με τη Μεταπολίτευση. Επιχειρώντας να προσφέρει ένα νέο όραμα, ο πρωθυπουργός, που μίλησε αργότερα στο συνέδριο, στάθηκε αρκετά στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένης της πολιτικής μας ισχύς, παραδέχτηκε. Και έθεσε ως στόχο αλλαγές που να μην μπορούν να ‘ξεριζωθούν’. «Η ευθύνη μου είναι να καταστήσω τις αλλαγές μη αναστρέψιμες. Και στις νοοτροπίες. Τις αντιλήψεις. Το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με το κράτος, μεταξύ δικαιωμάτων, διεκδικήσεων και ευθύνης.»

Ο ρόλος του κράτους αποτελεί κεντρικό ερώτημα της συζήτησης περί μεταρρυθμίσεων εδώ και δεκαετίες. Πριν ακόμα την εκδήλωση της κρίσης, το 2006, ο όμιλος Economia είχε εγκαινιάσει τη σειρά συζητήσεων του Economia Business Tank με το θέμα της επανεφεύρεσης του δημοσίου τομέα. «Πώς θα ξαναχτίσουμε το κράτος στο νέο οικονομικό περιβάλλον;» αναρωτιέται και το εξώφυλλο της σχετικής έκδοσης, που κυκλοφόρησε στη συνέχεια, με τις παρεμβάσεις Νίκου Νανόπουλου, Γιώργου Αλογοσκούφη, Άννας Διαμαντοπούλου, Παναγή Βουρλούμη, Νάνσυ Παπαλεξανδρή και Παναγιώτη Παπασταύρου, καθώς και την αναλυτικότερη παρουσίαση από τον David Osborne, που είχε ήδη καθιερωθεί με το έργο του «Re-inventing Government».