το Ευρωκοινοβούλιο αναζητά δίκαιους και διαφανείς κανόνες, με οριζόντια εφαρμογή που θα επιτρέψουν στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων να ευδοκιμήσει

Οικονομική Επιθεώρηση, Μάρτιος 2022, τ.1016

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

της Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτίνας

Οι παραπάνω είναι ορισμένοι μόνο από ένα σύνολο νέων όρων που έχoυν μπει πλέον στη ζωή και τις συζητήσεις μας τον τελευταίο καιρό, γεγονός που μαρτυρά πως πλησιάζουμε στο σημείο όπου η αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi), η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT), το blockchain, τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs), τα κρυπτονομίσματα/κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και η δημιουργία παραδοσιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε μορφή ψηφιακών κερμάτων (tokenized assets) δεν θα αφορούν τους λίγους «μυημένους», αλλά το ευρύ ελληνικό κοινό.

Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική πραγματικότητα έχει ακολουθήσει μάλλον συντηρητικούς ρυθμούς, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και διεθνή μέσο όρο. Η χώρα μας διαθέτει ένα μικρό και εκκολαπτόμενο επιχειρηματικό οικοσύστημα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία blockchain και τις εφαρμογές της στους διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ η ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα αφορά ακόμα μικρή μερίδα πολιτών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση blockchain, με βάση τη Registered Startup Database (http://elevategreece.gov.gr/startup-database/) της πλατφόρμας Elevate Greece, η οποία είναι η επίσημη πλατφόρμα πληροφόρησης σχετικά με το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων (Greek Startup Ecosystem), μπορούμε να εντοπίσουμε 29 μόνο startups που εργάζονται σε νέες τεχνολογίες, blockchain, AI, data analytics/Big Data, cloud computing, κλπ., με 19 από αυτές να εδρεύουν στην Αττική και 24 να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση.

Σε ότι αφορά δε τον βαθμό διείσδυσης των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, δεν έχουμε επίσημη πηγή πληροφοριών παρά μόνο σχετική αρθρογραφία, βάσει της οποίας εκτιμάται ότι ένα μάλλον μικρό ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων σε διάφορα ανταλλακτήρια, ενώ πολύ μικρότερο ποσοστό ασχολείται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (mining), λόγω του αυξανόμενου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται.

Ενώ τα οικοσυστήματα δημιουργούνται συνήθως από λίγους πρωτοπόρους, χρειάζονται τη μαζική υιοθέτηση για να αποκτήσουν δυναμική και, τελικά, να ευδοκιμήσουν. Ωστόσο, η μαζική υιοθέτηση προϋποθέτει δίκαιους και διαφανείς κανόνες που θα έχουν οριζόντια εφαρμογή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό ακριβώς το σημείο νομοθέτησης βρισκόμαστε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νομοθετήσαμε ήδη μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ένα ενιαίο, ισορροπημένο και διαφανές ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το DLT Pilot Regime Regulation, για το οποίο ήμουν εισηγήτρια εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού πιλοτικού καθεστώτος/πλαισίου που θα επιτρέψει σε αδειοδοτημένες υποδομές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία DLT στην παροχή υπηρεσιών καταχώρισης, διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και φύλαξης διαπραγματεύσιμων χρηματοπιστωτικών μέσων και, φυσικά, τη δημιουργία των πρώτων tokenized assets.

Αναλογιζόμενη ότι πριν από επτά χρόνια, το 2015, είχα ηγηθεί του πρώτου θετικού Blockchain Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια εποχή όπου η συγκεκριμένη τεχνολογία αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό από τους περισσότερους, αισθάνομαι ιδιαίτερα δικαιωμένη με το σημερινό νομοθετικό αποτέλεσμα, το οποίο ομολογώ ότι πέρασε από αρκετές συμπληγάδες για να φτάσει στην τελική μορφή ψήφισής του.

Αναμένω δε ότι το πιλοτικό καθεστώς θα ωφελήσει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά και το ελληνικό οικοσύστημα Blockchain/DLT, ειδικά ελλείψει σχετικού εθνικού νομικού πλαισίου, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων, ειδικά για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πλέον μια οικονομικότερη εναλλακτική άντλησης κεφαλαίων.