Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Επιμέλεια: Ν. Σταμπολίδης – Ι. Φάππας

Εκδ. Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης – ΥΠΠΟΑ

Αθήνα 2021, σελίδες 700

Πέρα από κατάλογο μιας εντελώς ιδιαίτερης έκθεσης –εκείνης που συγκέντρωσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έργα και αρχαιότητες από δεκάδες μουσεία της Ελλάδας, μητροπολιτικής και νησιωτικής, αλλά και του εξωτερικού, με σημαντικό το βάρος της Μεγάλης Ελλάδας/Ιταλίας-Σικελίας– η έκδοση αυτή αποτελεί και μια ολόκληρη προσέγγιση, μέσα από εικόνες και κείμενα, της φιλοσοφίας του ωραίου και του μέτρου. Της αρετής εκείνης που δημιούργησε και ακτινοβόλησε η αρχαιοελληνική σκέψη και μετέφρασε σε υλική μορφή η τέχνη αιώνων.

Το Κάλλος σε διάφορες εκφάνσεις του, που φιλοξενεί η Έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Νίκο Σταμπολίδη (ο οποίος ήδη οδεύει προς την ευθύνη του Μουσείου της Ακρόπολης), αποτυπώνει φωτογραφικά αλλά και επεξηγηματικά, με κείμενα παρουσίασης σημαντικών μελετητών, Ελλήνων και ξένων, η έκδοση αυτή. Που στην εντελώς ιδιαίτερη ποιότητά της συνέβαλε χορηγία της γαλλικής L’Oréal.

Πρόκειται για μια περιδιάβαση στην αρχαιοελληνική σκέψη, που λειτουργεί σαν μίτος της Αριάδνης για μια ξενάγηση ανά τις εποχές και τις αποτυπώσεις μοναδικών έργων τέχνης. Οδοιπορικό αλλά και βάση αναστοχασμού αξιών, με τους συντελεστές του να προσέρχονται ως ξεναγοί και ερμηνευτές συνάμα, εκείνων που ανέδειξε η ελληνική αρχαιότητα και οι αιώνες που συνέχισαν τις αναζητήσεις της.