Μισή ώρα στην economia με τον Νίκο Καλογήρου

 

Ο Νίκος Καλογήρου, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και συγγραφέας Νίκος Καλογήρου συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς “Μισή ώρα στην economia”.

O διακεκριμένος καθηγητής και μελετητής της ιστορίας της αρχιτεκτονικής εξηγεί τη σημασία και τις οικονομικές διαστάσεις της ανάπλασης μιας πόλης, αναλύει την έννοια του τοπόσημου και το γιατί τα μνημεία και η ανάδειξή τους μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο τουριστικής και αναπτυξιακής απογείωσης .

Αναφέρεται στα παραδείγματα της Βαρκελώνης και του Μπιλμπάο και καταθέτει την άποψή του για την επερχόμενη ανάπλαση της ιστορικής Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως η ανάπλαση του άξονα πρέπει να σέβεται τα συστατικά του στοιχεία ενώ «οφείλει να είναι σύγχρονη, υποδηλώνοντας την εποχή μας».

Σχολιάζει επίσης τις πολιτικές και αισθητικές διαφωνίες που αναδύονται σε τέτοια εγχειρήματα όπως και τη στάση της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας και εξηγεί τη σημασία του να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης και να βιώσει ένα μνημείο και έναν τόπο όπως συνδέονται με τον ιστορικό του χώρο αλλά και τον χρόνο.