Αθηνά Καλτσίκη, Country Organizer στο European Startup Universe στην Ελλάδα:

“Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας, χρειάζεται ειδική καθοδήγηση κάθε startup ξεχωριστά”

Οικονομική Επιθεώρηση, Μάρτιος 2022, τ.1016

STARTUPS

συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

 

Το European Startup Universe είναι το πρώτο πρόγραμμα για τη δικτύωση και ενίσχυση των startups, που πραγματοποιείται για 6 εβδομάδες ταυτόχρονα σε 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες από αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2022.

Το πρόγραμμα δίνει πρόσβαση όχι μόνο σε νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε όσους έχουν μια ιδέα που θέλουν να συζητήσουν με τους ειδικούς, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, χωρίς κανένα κόστος συμμετοχής, με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Σε όλη τη διάρκεια των 6 εβδομάδων από 1η Μαρτίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ευκαιρίες χρηματοδότησης, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, επικοινωνία με ειδικούς του χώρου της επιχειρηματικότητας, ομιλητές με επιτυχημένες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα έχει ως στρατηγικούς συνεργάτες το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο, τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), τη Smart Umbrella Innovation & Development και το Entrepreneurship Hub of ACT.

Η Αθηνά Καλτσίκη μιλάει στην «Οικονομική Επιθεώρηση» για το τι χρειάζονται οι startups και πώς μπορούν να ενισχυθούν από το European Startup Universe. Η Α. Καλτσίκη είναι κοινωνική επιχειρηματίας σε δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες των νέων επιχειρηματιών στα πρώτα τους βήματα. Γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβε ως Country Organizer στο European Startup Universe στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσει με τη μέχρι τώρα εμπειρία της και να ενισχύσει μια προσπάθεια με στόχο την ομαλή ένταξη των νέων επιχειρηματιών στο οικοσύστημα της Ελλάδας.

 

Τι χρειάζονται περισσότερο αυτοί που θέλουν να ξεκινήσουν μια startup για να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα;

Χρειάζονται σωστή καθοδήγηση. Ιδέες υπάρχουν πολλές και καλές, όμως είναι σημαντικό το πώς θα επικοινωνηθεί η κάθε ιδέα και πώς θα γίνει πραγματικότητα. Βέβαια, η ιστορία έχει δείξει ότι αν μια ιδέα έχει να προσφέρει κάτι στην καθημερινότητα των ανθρώπων ή λύσεις σε επιχειρήσεις, θα προχωρήσει. Όμως είναι πολλά τα βήματα και πολλά αυτά που πρέπει να προσέξει αυτός που ξεκινάει, και γι’ αυτό χρειάζεται μια καθοδήγηση, από έναν μέντορα ή από ειδικούς. Άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν θα βρεθούν, αρκεί να είμαστε ικανοί να κρίνουμε ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν πραγματικά.

Και αυτούς φέρνει κοντά στις startups το Πρόγραμμα European Startup Universe, έτοιμους να ακούσουν και να συμβουλέψουν ξεχωριστά την κάθε εταιρεία σε 30λεπτες συναντήσεις. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες και συνταγή επιτυχίας, κάθε επιχείρηση είναι μοναδική και ο κάθε ιδρυτής έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και καθοδήγηση.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι τάσεις του ελληνικού οικοσυστήματος;

Στο περιβάλλον της Ελλάδος, η υγεία, η βιοτεχνολογία και η γεωργία είναι οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα ανεβαίνει σε αξία το ελληνικό οικοσύστημα και οι έρευνες δείχνουν ότι έχει μεγάλη προοπτική και για τα επόμενα χρόνια.  Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και πολιτική στήριξη, το οποίο βοηθάει πολύ να αναδειχθεί η δυναμική των εταιρειών.

Μπαίνει στην ιδιοσυγκρασία του νέου επιχειρηματία ότι υπάρχουν ευκαιρίες και στηρίζονται και αλλάζει η νοοτροπία και γίνεται πιο ανοιχτός και δυναμικός. Ενώ πάντα υπήρχε διάθεση για επιχειρηματικότητα, δεν υπήρχε ανεπτυγμένη η διάθεση να ξεκινήσει κάποιος μια startup. Στο παρελθόν έλειπε η νοοτροπία των startups, γιατί δεν υπήρχαν τα εργαλεία και το περιβάλλον ήταν πολύ φοβικό για να αποφασίσει κάποιος να χτυπήσει πόρτες χρηματοδότησης μόνο με μια ιδέα. Τώρα το περιβάλλον είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό, οι επενδυτές θέλουν να ακούσουν, και αυτή η διαδικασία, ακόμη και αν μια ιδέα δεν είναι καλή, είναι πολύ σημαντική. Από το feedback που παίρνουν οι ιδρυτές μπορούν να αναδιαμορφώσουν την αρχική ιδέα τους και να βγει κάτι πολύ καλύτερο.

 

Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα European Startup Universe και σε τι θα διαφέρει η φετινή διοργάνωση;

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι ως Greek Startup Universe. Φέτος γίνεται ένα βήμα παραπάνω, καθώς από Greek Startup Universe που ήταν πέρυσι έχει γίνει European Startup Universe και γίνεται σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, που είτε είναι πιο εξελιγμένα τα οικοσυστήματά τους είτε λίγο πιο πίσω. Η Ελλάδα είναι κάπου στη μέση. Ανεβαίνει πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουμε και πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη.

Πέρυσι είχε 430 συμμετοχές από 300 startups και ο Covid λειτούργησε σαν επιταχυντής για να γίνει το Πρόγραμμα. Μερικές από τις startups που συμμετείχαν στο 2021 είναι οι Inteligg, CaptainBook.io, Pipeleaf, Creators of Cosmos, Mathesis4FC, Dataphoria, Valius.io, LINK, Μelapus, RevApp, Macro Polo.

Φέτος είναι διαφορετική η κατάσταση, όμως οι αιτήσεις που παίρνουμε είναι πολλές και από startups που είναι στα πρώτα στάδια αλλά κάπως πιο προχωρημένες. Οι συμμετοχές είναι από Έλληνες σε όλο τον κόσμο, καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται σε Έλληνες ιδρυτές αλλά και οι συμμετέχοντες ομιλητές έχουν ελληνική καταγωγή. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πετύχει ήδη και αυτό που παραμένει ίδιο είναι το εκπαιδευτικό υλικό που παραμένει στην πλατφόρμα, ενώ επίσης προσφέρει 30λεπτες συναντήσεις με ειδικούς, δικηγόρους, λογιστές, υπεύθυνους πωλήσεων, business developers· οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ένα 30λεπτο για να πάρουν συμβουλές για το πώς να προχωρήσουν την ιδέα τους.

Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, εντελώς δωρεάν, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ακόμη και αν έχει μόνο μια ιδέα και θέλει να δει τη δυνατότητά της.

Στο τέλος του προγράμματος έρχονται angels investors που θα επιλέγουν ποια ιδέα τούς ενδιαφέρει και η διοργάνωση έχει φροντίσει ώστε επενδυτές να παρακολουθούν όλο το Πρόγραμμα.

Θα υπάρχουν προνόμια και διευκολύνσεις που θα προσφερθούν στις startups στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ μετά το τέλος του θα παρακολουθήσουμε την πορεία των εταιρειών για να δούμε πώς εξελίσσονται.

 

Ποιοι είναι οι διοργανωτές του προγράμματος;

Το European Startup Universe της Ελλάδας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων-Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας. Το πρόγραμμα έχει φέτος ως στρατηγικούς συνεργάτες το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο, τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, το Smart Umbrella Innovation & Development και το Entrepreneurship Hub of ACT, έχοντας ως κύριο στόχο να δικτυώσει ιδιοκτήτες νεοφυών επιχειρήσεων με επενδυτές από την Ελλάδα.

Διοργανωτές του προγράμματος για την Ελλάδα είναι το InfinityGreece, σκοπός του οποίου είναι η ενδυνάμωση της νεολαίας και η ανάπτυξη soft και hard skills στα Digital Media μέσα από προγράμματα εθελοντισμού, εκπαίδευσης και κινητικότητας.

Με τη διοργάνωση του European Startup Universe Greece στόχος είναι η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και των νέων επιχειρηματιών στο startup οικοσύστημα της Ελλάδας.

Πληροφορίες: http://infinitygreece.com/

(Το InfinityGreece έχει στο δυναμικό του 140+ εθελοντές και δραστηριοποιούμαστε κυρίως στην Θεσσαλονίκη.)