Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2021, τ. 1006

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 – HΠΕΙΡΟΣ του Αλέξανδρου Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου

Οι 2+1 κλάδοι που θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ήπειρο

Η Ήπειρος, όπως και όλη η χώρα, αλλά και οι άλλες χώρες του κόσμου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης, οι όποιοι σχεδιασμοί υπήρχαν, τα όποια προγράμματα είχαν εκπονηθεί θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το γενικό αναπτυξιακό πλαίσιο της Ηπείρου δεν αλλάζει βεβαίως, καθώς οι προκλήσεις ήταν και παραμένουν οι ίδιες. Έχουμε ακόμη ζητήματα με τους οδικούς άξονες. Ναι μεν η Εγνατία και η Ιόνια οδός έχουν δώσει μια μεγάλη ώθηση στην Ήπειρο, όμως υπάρχουν εκκρεμότητες με τις κάθετες συνδέσεις με την Αλβανία, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε δοθεί βαρύτητα στους μεγάλους άξονες και το Υπουργείο, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι διευρωπαϊκοί οδικοί άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια οδός-Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι, τις είχε θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα. Η αναγέννηση του αγροτικού τομέα, με νέες καινοτόμες καλλιέργειες, είναι επίσης μια «πρόκληση» την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς εδώ και δεκαετίες φθίνει συνεχώς ο αγροτικός ενεργός πληθυσμός. Η πληθυσμιακή ερήμωση της υπαίθρου είναι ένα ζήτημα αλληλένδετο με αυτό. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους στην Ήπειρο και, αν είναι δυνατόν, να δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν και όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Η σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι επίσης μια από τις προτεραιότητες που πρέπει να προωθηθούν τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι δύο κλάδοι που στηρίζουν την οικονομία της Ηπείρου, αλλά έχουν και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων, αλλά και δυνατότητες παραγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στον τουρισμό αναπτύσσονται συνεχώς νέες δράσεις και ενισχύουμε εναλλακτικές μορφές, όπως είναι ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός κ.ά. Στον τομέα αυτό εργαζόμαστε και για την αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών που υπάρχουν σε Κόνιτσα, Πρέβεζα και Άρτα.

Το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου είναι πλούσιο, προσφέρεται για πολλές δράσεις και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Ταυτόχρονα, παρέχει και δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησής του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνονται με φειδώ και χωρίς να καταστρέφονται ήπιες δραστηριότητες που αναπτύσσονται επί χρόνια. Εδώ και 2-3 χρόνια έχει ανοίξει και ένα κεφάλαιο που έχει σχέση με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η κατασκευή Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας, στο οποίο θα στεγαστούν επιχειρήσεις λογισμικού παγκόσμιας εμβέλειας, όπου θα μπορούν να εργαστούν απόφοιτοι πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αν γυρίσουμε πίσω 20 χρόνια, θα δούμε ότι έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές σε επίπεδο τεχνολογιών. Ολοκληρώθηκαν και μεγάλα έργα υποδομής. Δεν έγιναν όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνταν σε πολλούς τομείς. Ακόμη και σήμερα δεν έχουν λυθεί ζητήματα όπως οι δασικοί χάρτες, δεν προχώρησαν τα χωροταξικά σχέδια, δεν αντιμετωπίστηκαν, αν θέλετε, τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των ελληνικών προϊόντων ποιότητας κ.ά.

Εκείνο που θέλω τα επόμενα χρόνια να δω στην Ήπειρο είναι να έχει αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας παράγοντας και νέα προϊόντα, να αρχίσει να αποκτά ζωή και πάλι η ύπαιθρος, να επιστρέφουν οι νέοι από το εξωτερικό. Πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό θα έχουν αποδώσει καρπούς τα Κέντρα Έρευνας που έχουμε σχεδιάσει, θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, θα έχουμε ολοκληρώσει τους οδικούς άξονες και θα έχει μετατραπεί η Ήπειρος σε διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.