Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2021, τ.1012

ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Kώστα Δ. Μπλιάτκα

 

Άνοιξε η γη και το…μισοκατάπιε.

Στην πολύπαθη συνήθως από κίνηση μέχρι ασφυξίας οδό Εθνικής Αντιστάσεως στη Θεσσαλονίκη, που συνδέει το αεροδρόμιο και τον Φοίνικα με το κέντρο της πόλης, οι έκπληκτοι περαστικοί αλλά και οι παραπλεύρως εποχούμενοι είδαν μια κινηματογραφικής ατμόσφαιρας σκηνή.

Ένα ολόκληρο λεωφορείο βούτηξε κατά το ήμισυ κάτω από το οδόστρωμα, το οποίο υποχώρησε αφήνοντας μια τεράστια τρύπα λόγω της νεροποντής. Η σκηνή, βέβαια, δεν παραπέμπει ακριβώς στα γεμάτα γκλάμουρ και αμερικανική δράση σενάρια των χολιγουντιανών ταινιών, μέρος των οποίων θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη, η οποία σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ετοιμάζεται να γίνει «κέντρο κινηματογραφικής παραγωγής». Μάλλον σενάριο ταινίας που εκτυλίσσεται σε τριτοκοσμική χώρα θυμίζει.

Κι όλα αυτά σε ζωηρότατη αντίθεση με τον σταθερό, ευτυχώς, προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής στις νέες τεχνολογίες (τεχνολογικό πάρκο, εγκαίνια Pfizer, CICKO, έκθεση Beyond 4.0).

Αλλά ας μην γκρινιάζουμε άλλο κι ας μείνουμε στα μηνύματα που έρχονται και είναι χωρίς άλλο ελπιδοφόρα, καθώς αφορούν μια ιδιότυπη «απόβαση» της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο των τεχνολογιών και της φιλοσοφίας των «έξυπνων πόλεων».

Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι αιρετοί της χώρας για τρεις ημέρες συζήτησαν για τις κακοδαιμονίες που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των δήμων, για τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία και κυρίως για τον μετασχηματισμό των πόλεων σε όφελος της καθημερινότητας των πολιτών.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν αξίζει να απομονώσουμε ένα συμπέρασμα που προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ο Γιάννης Τσιάμης, πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ.

Αφορά την προσαρμοστικότητα των δήμων στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώνεται ότι σήμερα οι δήμοι τρέχουν με τρεις διαφορετικές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών:

  • Μέγιστη προσαρμοστικότητα έχουν 146 δήμοι (44%)
  • Μέτρια 103 δήμοι (31%) και
  • Χαμηλή 83 δήμοι (25%).

Από τα παραπάνω στοιχεία, τόνισε ο Γ. Τσιάμης, προκύπτει η άμεση και επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης (helpdesk) ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους δήμους της χώρας, με online υποστήριξη και εκπαίδευση των υπαλλήλων.

Επίσης πολύ φιλόδοξο είναι και το Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μια και αρχίσαμε όμως γκρινιάζοντας για κραυγαλέες αντιθέσεις, ας κλείσουμε με ακόμα μία:Ο Δημήτρης Κάρναβος, β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας, από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε ότι η ελληνική αυτοδιοίκηση είναι η πιο αδύναμη, η πιο ανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας ένα ιδιόμορφο «παράδοξο».

Στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση απορροφά το 3% του ΑΕΠ της, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 10%. Δηλαδή «3 φορές λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη!», είπε.

Καταϊδρωμένοι αλλά και με ψηφιακό μέλλον λοιπόν, τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας.