Κυπριακό; Ποιο Κυπριακό;

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη των ΤουρκοΚυπρίων/Προέδρου των Κατεχομένων – της Βόρειας Κύπρου, με 51,74% των ψήφων (δηλαδή με λιγότερες από 2000 ψήφους διαφορά από τον Μουσταφά Ακιντζή, ο οποίος τον συνεχάρη αυτόν και όσους εργάσθηκαν για την νίκη στις κάλπες, δηλώνοντας συνάμα ότι αποχωρεί από την πολιτική κονίστρα) δημιουργεί μιαν εντελώς νέα κατάσταση σ’ εκείνο που επί δεκαετίες συνηθίσαμε να προσεγγίζουμε ως «Κυπριακό».

Απόφοιτος του Κέιμπριτζ, από επιχειρηματική οικογένεια  και με ομιχλώδη ο ίδιος επιχειρηματική θητεία στο Λονδίνο (χρηματιστηριακή φούσκα Polly Peak, υπόθεση Ασίλ Ναδίρ) αλλά και εν συνεχεία καναλάρχης (Kanal T) στην Βόρεια Κύπρο, ο Τατάρ δεν δήλωσε απλώς με ευθύτητα ότι «αντλεί την δύναμή του από την Τουρκία […] μεγάλη χώρα, ηγέτιδα στην περιοχή, με δικαιώματα και συμφέροντα εδώ», αλλά και ευθέως έχει υποστηρίξει την λύση δυο Κρατών στην Μεγαλόνησο, ή πάντως μια συνομοσπονδιακή προσέγγιση, θεωρεί ότι η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία που ακόμη συνέχιζε να αποτελεί την βάση των προτάσεων/πρωτοβουλιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Το γεγονός και μόνον ότι οι ψήφοι που έκριναν τελικά την επικράτηση Τατάρ είναι της τάξεως μεγέθους εκείνων που προσδοκούν να ωφεληθούν από το άνοιγμα των Βαρωσίων – που, ούτως ή άλλως, από τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στηρίχθηκε, αν δεν επιβλήθηκε – δείχνει πώς θα διαμορφωθεί πλέον η διαπραγματευτική στάση από Τ/Κ πλευράς.

Οπότε και η δήλωσή του για προθυμία να «καθίσει στο τραπέζι και να οδηγήσει σε αποτέλεσμα στο Κυπριακό στην βάση των πραγματικών καταστάσεων», συν η έκκλησή του προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να είσαστε δίκαιοι, γιατί ο «τουρκοκυπριακός λαός» ουδέποτε θα παραιτηθεί από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια, σκεφτείτε διαφορετικά», δείχνει προς μια κατεύθυνση νέων/πιο απόλυτων αδιεξόδων. Ακόμη και οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν (2004) το οποίο απερρίφθη με 76% «όχι» από τους ΕλληνοΚυπρίους (313.700 ψήφοι) ενώ έγινε δεκτό με 65% «ναι» από τους ΤουρκοΚυπρίους (77.650 ψήφοι) και δη η εδαφική αναλογία 72:28 με αρκετές διαρρυθμίσεις, η περιορισμένη επανεγκατάσταση και οι περιουσιακές διευθετήσεις, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.