Θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο La Trobe

Συμφωνία για τη συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που υπεγράφη από το Πανεπιστήμιο και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την οικονομική υποστήριξη της ελληνικής παροικίας, ωστόσο πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι εγγραφές τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών θεωρήθηκε οικονομικά μη βιώσιμο από το Πανεπιστήμιο λόγω των χαμηλών εγγραφών και προτάθηκε για κλείσιμο από το 2022, ως μέρος μιας συνολικής πρότασης αλλαγών του πανεπιστημίου.

Μετά από εποικοδομητικές συναντήσεις μεταξύ του Αντιπρύτανη του La Trobe, Καθηγητή John Dewar AO και ανώτερων στελεχών του Πανεπιστημίου και του κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη ΟΑΜ, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, και άλλων παραγόντων, η ελληνική παροικία δεσμεύτηκε να προσφέρει $192.000 τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και πρόσθετη βοήθεια για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα επιτύχει έναν οικονομικά βιώσιμο στόχο εγγραφών μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο Αντιπρύτανης του La Trobe, Καθηγητής John Dewar AO, καλωσόρισε την υποστήριξη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τόνισε ότι προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για αύξηση των εγγραφών στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών.

«Το Πανεπιστήμιο La Trobe παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής παροικίας», δήλωσε ο καθηγητής Dewar.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε μια τόσο ισχυρή απάντηση στην προτεινόμενη κατάργηση του προγράμματος ελληνικής γλώσσας και ότι οι ανώτεροι παράγοντες από την ελληνική παροικία συναντήθηκαν μαζί μας για να προσφέρουν θετικές λύσεις – τόσο οικονομικές όσο και για να βοηθήσουν στις εγγραφές. Το πρόγραμμα μπορεί να επιβιώσει και, ελπίζουμε, να ακμάσει στο μέλλον. ”

Ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης ΟΑΜ, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, δήλωσε: «Ως ο μοναδικός πάροχος ελληνικών σπουδών στη Βικτώρια, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη διάσωση αυτού του προγράμματος. Η ελληνική γλώσσα είναι ένα κρίσιμο μέρος του πολιτισμού μας. Παίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση του πολυπολιτισμικού και του κοσμοπολίτικου ιστού της Βικτώριας. Ένας ευρύς συνασπισμός ενδιαφερόμενων παραγόντων και οργανισμών συνεργάστηκε ακούραστα με το Πανεπιστήμιο για να διασφαλίσει ότι το Πρόγραμμα όχι μόνο επιβιώνει αλλά και ευδοκιμεί. Είμαι ενθουσιασμένος για το το μέλλον του Προγράμματος. Ευχαριστώ τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου La Trobe που ήταν ανοιχτοί και ειλικρινείς στο διάλογο και για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την παροικία μας.”

Ο π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος για την Περιφέρεια του Νόρθκοτ Βικτώριας είπε: «Η συνέχιση του προγράμματος Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe αποδεικνύει την ευαισθησία του Πανεπιστημίου La Trobe απέναντι στην ευρύτερη πολυπολιτισμική κοινότητα και την εκτίμηση της εκμάθησης γλωσσών, για την προώθηση και ενίσχυση της πολιτιστικής πολυμορφίας στην πολιτεία μας. Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο προκαθήμενός της, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, προσβλέπουν σε μια διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και άλλους βασικούς κοινοτικούς ενδιαφερόμενους ώστε να διατηρηθεί και να προωθηθεί η μελέτη μιας γλώσσας που άσκησε μια τόσο βαθιά επιρροή στην πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού. “