Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2021, τ. 1004

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Γιώργου Μανέττα gmtmanettas@gmail.com

Λάδι-κρασί: Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου

Στα ισχυρά χαρτιά της Πελοποννήσου είναι η αγροτική παραγωγή. Έχει σημαντική ενδοχώρα με σπουδαία κτηνοτροφία, καλλιέργειες σε αμπελώνες, ελαιώνες και εσπεριδοειδή. Διαθέτει από τις πιο εύφορες εκτάσεις της χώρας και παρά τις παθογένειες που ταλανίζουν την ελληνική γεωργία έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο. Η γη της Πελοποννήσου, όπου άνθησε ο μυκηναϊκός πολιτισμός, είναι από τις εύφορες της χώρας, με την ελαιοπαραγωγή και την οινοποιία να κατέχουν περίοπτη θέση. Συγκεκριμένα, η περιοχή συνεισφέρει το 40% της συνολικής ελαιοπαραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο, με ορισμένα από τα πιο ποιοτικά ελαιόλαδα του κόσμου, ενώ διαθέτει και τον μεγαλύτερο αμπελώνα της χώρας με ονομαστά κρασιά ΠΟΠ (καταλαμβάνει το 32% του εθνικού αμπελώνα, με περίπου 220.000 στρέμματα).

Η Νεμέα θεωρείται από πολλούς η Μέκκα του ελληνικού κρασιού. Διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη αμπελουργική ζώνη στην Ελλάδα, με δεκάδες φημισμένα οινοποιεία (όπως το Κτήμα Σκούρα, το Κτήμα Τσέλεπου, το Κτήμα Παλυβού, το Κτήμα Semeli, το Κτήμα Λαντίδη κ.ά.) να συνυπάρχουν στα 15.000 στρέμματα του αμπελώνα της. Στρέμματα που είναι ομοιόμορφα διασκορπισμένα σε 17 κοινότητες του νομού Κορινθίας και σε μία (Μαλανδρένι) του νομού Αργολίδας. Χάρη στη μοναδικότητα του αγιωργίτικου και του φινετσάτου προφίλ των κρασιών της, απολαμβάνει αυξανομένη απήχηση στις αγορές του εξωτερικού. Ισχυρή παράδοση στο κρασί διαθέτει και η Αχαΐα, όπου ανασκαφές έχουν φανερώσει αρχαίους αμπελώνες, ενώ ιστορικής σημασίας είναι και ο κατεστραμμένος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αμπελώνας των Καλαβρύτων.

Ευρεία αποδοχή απολαμβάνουν και τα ελαιόλαδα της Πελοποννήσου, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί ένας απέραντος αιώνιος ελαιώνας. Η περιοχή φημίζεται τόσο για τις βρώσιμες ελιές όσο και για τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα, με τις κυριότερες ποικιλίες να είναι η κορωνέικη, η κουτσουρελιά, η μοθωνιά και η λιανολιά. Ηγετική θέση κατέχει η Μεσσηνία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ελαιόδεντρων (13.545.000) και παράγει 2.500 τόνους επιτραπέζιας ελιάς. Ανάμεσά τους και η παγκόσμιου φήμης ελιά Καλαμών, μια από τις καλύτερες βρώσιμες ελιές, ενώ ακολουθεί κατά πόδας η Λακωνία, με 13.000.000 ελαιόδεντρα και 16.000 οικογένειες που ασχολούνται με την παραγωγή του καρπού.

Μία από αυτές είναι η οικογένεια Σακελλαρόπουλου, η οποία στα 30 χρόνια ενασχόλησής της με την ελαιοκομία έχει καταφέρει να αποσπάσει 233 διεθνείς βραβεύσεις για τη γεύση και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγει στους ιδιόκτητους ελαιώνες που διατηρεί στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα κοντά στη Σπάρτη. Η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας της Πελοποννήσου έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας, με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να σχεδιάζει την προώθηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων παραγωγής και την παροχή κινήτρων για την απασχόληση των νέων στον αγροτικό τομέα.