Η τρίτη φορά και η… ολική επαναφορά

Η πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα έγινε πριν από 18 χρόνια, όταν ακόμα στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσε η ευφορία του 2004. Η επόμενη, τον Μάιο του 2008, έγινε λίγους μήνες προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, βασικό επεισόδιο της οποίας υπήρξε η ελληνική δημοσιονομική κρίση. Σήμερα ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΚΤ στην Αθήνα, βρίσκοντας την ελληνική οικονομία σε φάση ολικής επαναφοράς από την 15ετη κρίση (επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, επανεμφάνιση μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κ.α.).

Πέραν της Ελλάδας, η συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε ιδιαίτερη σημασία για το σύνολο της Ευρωζώνης καθώς ήταν η πρώτη φορά, μετά από 14 διαδοχικές συναντήσεις, που δεν αποφασίστηκε αύξηση επιτοκίων. Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίασή της, η διοίκηση της ΕΚΤ είχε διαμηνύσει ότι το τρέχον επίπεδο επιτοκίων (το υψηλότερο που έχει υπάρξει από την κυκλοφορία του ευρώ) πιθανότατα είναι ικανοποιητικό για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις της προηγούμενης διετίας. Η υποχώρηση του πληθωρισμού (αλλά και του «πυρήνα» του) κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο προστέθηκε σε μια σειρά στοιχείων που δικαιώνουν αυτή την άποψη. Λόγος, βέβαια, για μείωση επιτοκίων είναι ακόμα νωρίς να γίνεται. Στον ορίζοντα υπάρχει, δε, ο κίνδυνος νέων ανατιμήσεων στην ενέργεια, ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.Στο περιθώριο της σημαντικής αυτής συνεδρίασης, η εκδότρια και διευθύντρια των Εκδόσεών μας Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη είχε την ευκαιρία να συναντήσει την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ολιγόλεπτη θερμή συνομιλία τους, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το μέλλον της Ένωσης ενόψει των σημερινών δυσκολιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της μελλοντικής ένταξης χωρών των Βαλκανίων σε αυτήν. Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τις προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ και εμβάθυνσης των θεσμών της, με αναγκαίες προσαρμογές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βιβλία των Εκδόσεων Κέρκυρα-economia Publishing σχετικά με την ελληνική κρίση, μέσα από τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών της. Πρωτίστως το βιβλίο «Η κρίση του ευρώ» όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξιστορεί την πραγματική ιστορία πίσω από την Ευρωκρίση, καθώς και το βιβλίο του Μομπ Τραα «Το σχέδιο του Οδυσσέα», βασισμένο στη μακρά εμπειρία του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου παρουσιάζεται ένα ορθολογικό σχέδιο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση χρέους.