Ετοιμάζοντας υποδομές για… 11 Ελλάδες

Σε κόμβο Logistics μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν οι ομιλητές που συμμετείχαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς συνεδρίου, Southeast Europe Connectivity Forum, που πραγματοποιείται 31/10 και 1/11 στη Θεσσαλονίκη.

Ο Luis Blancas, Senior Transport and Logistics Specialist for Europe and Central Asia της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστήριξε ότι στην περίοδο μετά την πανδημία οι μεταφορείς αναθεωρούν τον σχεδιασμό των logistics, με επίκεντρο την Κεντρική Ευρώπη. Τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ενδοχώρα που μπορεί να εξυπηρετηθεί εναλλακτικά και μία τεράστια αγορά της τάξης των 8 εκατ. TEU –11 φορές το μέγεθος της Ελλάδας– που μπορεί να περάσει μέσα από τα λιμάνια του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση να γίνουν επενδύσεις σε σιδηροδρόμους. Υπενθύμισε, δε, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα στην Ευρώπη, ακόμα και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Αν θέλουμε να μπούμε σε αυτήν την αγορά, πρέπει να μπούμε στις σιδηροδρομικές επενδύσεις. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και για τα μέλη του άξονα αυτού. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο logistics σε παγκόσμιο επίπεδο κι έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί αγορές της Ευρώπης. Είναι μία ρεαλιστική φιλοδοξία. Δεν έχει επιχειρησιακά κέντρα logistics, αλλά θα αποκτήσει», τόνισε, σημειώνοντας πως έτσι κι αλλιώς μέσω Πειραιά το κόστος των logistics είναι πιο χαμηλό σε σχέση με άλλα μέρη.

Στα 8 εκατ. TEU που φτάνουν σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Δανία, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Logistics, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, σημειώνοντας ότι από ελληνικά λιμάνια εξυπηρετείται μόλις το 0,1%. «Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση, αλλά χρειάζονται δράσεις που εμπλέκουν κυβερνήσεις -όχι μόνο την ελληνική αλλά και των βαλκανικών κρατών- και τον ιδιωτικό τομέα και πρέπει να γίνει συντονισμένα», υποστήριξε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής αλλαγής του EPLO, Γιώργος Κρεμλής, ο οποίος τόνισε πως η συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών θα διασφαλιστεί από διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών μέσα από εργαλεία που μπορεί να διαθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις δυνατότητες που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία στον κλάδο των logistics περιγράφει στο βιβλίο του «Τα logistics για την Ελλάδα του αύριο» ο καθηγητής Λευτέρης Ιακώβου, με εκτενή αναφορά στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον κομβικό ρόλο των λιμανιών σε αυτές. Η εμπειρία της πανδημίας και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις της τελευταίας τριετίας το καθιστούν περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.