Οικονομική Επιθεώρηση, Δεκέμβριος 2020, τ. 1001
ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Κώστα Μπλιάτκα
Λίγο φως μέσα σε έναν πολύ σκοτεινό χειμώνα
Ακούγοντας τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λέει ότι «έρχεται ένας πολύ σκοτεινός χειμώνας» και να καλεί τον αποχωρούντα πρόεδρο Τραμπ να βοηθήσει ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει και να διανείμει καλύτερα και έγκαιρα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, σκέφτεσαι τη Θεσσαλονίκη, που δέχτηκε μια αιφνιδιαστική κοινωνική και οικονομική ήττα.
Είναι η πόλη που επλήγη όσο καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, ύστερα από ασυγχώρητα λάθη και παλινωδίες που δεν θα αναλύσουμε σήμερα και που χρειάζεται άλμα προς το μέλλον μεγαλύτερο από τη φθορά.
Απλώς, η δραματική μετάβαση από τον σχεδόν ειδυλλιακό Σεπτέμβριο με τα είκοσι κρούσματα τη μέρα στον Νοέμβριο, όπου η πόλη άδειασε και σιώπησε μέσα σε ένα δραματικό lockdown υπό το δράμα των οκτακοσίων κρουσμάτων και των πολλών θανάτων, θα μείνει στη μνήμη και θα διδάσκει.
Εύκολο να το λες –άλλωστε εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται σχεδόν όσο και το ενοχλητικό «συμπρωτεύουσα»– ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι «μητρόπολη των Βαλκανίων», αλλά δύσκολα μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Χωρίς άλλο και παρά την κρίση, ο στόχος τα οικονομικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά της δεδομένα να αλλάζουν προς το καλύτερο προωθείται συνεχώς με κινήσεις όπως ο φιλόδοξος σχεδιασμός διεθνούς εμβέλειας τεχνολογικού πάρκου, η αναβάθμιση του λιμανιού, το μετέωρο μετρό και μια σειρά άλλων μεγάλων έργων. Ωστόσο, η προοπτική της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε αξιόλογο διεθνή επιχειρηματικό κόμβο και τουριστικό προορισμό περνά και από τη μεταμόρφωση του ίδιου του κέντρου της.
Η ΔΕΘ HELEXPO ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Είναι ένα θέμα το οποίο η Οικονομική Επιθεώρηση παρουσίασε από την αρχή ως project,
καταγράφοντας τα στοιχεία και τους κύριους στόχους του.
Η διοίκηση της ΔΕΘ θεωρεί σημαντικό στοιχείο ότι καταγράφηκε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Υποβλήθηκαν συνολικά 116 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αρχιτεκτονικά γραφεία που εδρεύουν σε 33 χώρες και 5 ηπείρους. Ανάμεσά τους και αρκετά ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.
Ο διαγωνισμός, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων λήγει στο τέλος της άνοιξης. Η επιτροπή του διαγωνισμού θα συνεδριάσει τον Ιούνιο και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού είναι ο Γιοάν Μπουσκέτς, διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, καθηγητής του Πολυτεχνείου της Καταλονίας και του Harvard Graduate School of Design. Είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στην αναμόρφωση πολεοδομικά της Βαρκελώνης προκειμένου να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.
Μπήκε σκοτεινός χειμώνας μεν και η αβεβαιότητα με τον κορονοϊό συνεχίζεται, αλλά έρχονται και ειδήσεις που ανοίγουν χαραμάδες φωτός.
(Φωτογραφία: Ελένη Βράκα)