Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2021, τ. 1003

ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021

του Χρήστου Μέτιου*

Οι έξι αναπτυξιακοί άξονες της Θράκης

Σήμερα που η εξωστρέφεια και η συνεργασία παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη και στην οικονομία, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τη γεωγραφική της θέση.

Η ιστορία της περιοχής μας έχει ως βάση την ίδρυση και ανάπτυξη πόλεων στη διασταύρωση σημαντικών θαλάσσιων και χερσαίων δρόμων, όπως οι Φίλιπποι, η Καβάλα, τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Αλεξανδρούπολη κ.ά.

Σήμερα, η Περιφέρειά μας έχει εξωτερικά σύνορα με 2 χώρες, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Οι 4 από τις 5 Περιφερειακές της Ενότητες έχουν πρόσβαση στη θάλασσα (Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος), ενώ έχει επίσης 2 νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Ταυτόχρονα, διαθέτει 2 αεροδρόμια και 2 μεγάλα λιμάνια, στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, την Εγνατία Οδό με τους κάθετους άξονές της και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στο εγγύς μέλλον θα λειτουργούν στην περιοχή μας διεθνείς αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο ΤΑΡ και ο IGB, ενώ θα υπάρχει πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ). Όλα αυτά, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσδώσουν στην Περιφέρειά μας ρόλο – κλειδί στο σύστημα μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, η γεωγραφική μας θέση ευνοεί και την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς δίνει στους κατοίκους των γειτονικών χωρών εύκολη πρόσβαση στις παραλίες του Αιγαίου. Έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας, καταρτίσαμε ως περιφερειακή διοίκηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ένα σχέδιο με εκατοντάδες έργα και δράσεις, που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και άλλα προγράμματα, και 6 βασικούς άξονες.

Υποδομές στις μεταφορές: Το στοίχημα είναι η αναβάθμιση των λιμανιών και των αεροδρομίων μας, η σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου της Περιφέρειάς μας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα. Σε αυτή τη φάση, παρακολουθούμε με ικανοποίηση το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και τη σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Από την πλευρά μας, χρηματοδοτούμε την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Δράμα – Καβάλα, έχουμε συμβάλει στη χρηματοδότηση του κάθετου οδικού άξονα του Έβρου ενώ έχουμε την πρόθεση να συμβάλουμε και στην κατασκευή του άξονα Ξάνθη – ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, επιμένουμε στην ανάγκη κατασκευής νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Πρωτογενής Τομέας: Για την στήριξη της κυριότερης οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας διαθέτουμε πόρους για βασικές υποδομές όπως αναδασμούς, αρδευτικά δίκτυα, γεωτρήσεις κ.ά., παράλληλα όμως διεκδικούμε χρηματοδότηση για 2 μεγάλα αρδευτικά έργα στην Ξάνθη και στη Ροδόπη. Παράλληλα, εκπονούμε με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ένα πρόγραμμα εφαρμογής νέων μεθόδων καλλιέργειας, ανάπτυξης καινούργιων καλλιεργειών και αποτελεσματικότερης προώθησης των προϊόντων μας. Ενέργεια: Χρηματοδοτούμε την κατασκευή ενός δικτύου 500 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει φυσικό αέριο σε 6 πόλεις: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Και όντας η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, με συνολικά 8, θα κατευθύνουμε και επιπλέον πόρους για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στους Δήμους Νέστου, Αλεξανδρούπολης και Παγγαίου.

Τουρισμός: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτούμε έργα συντήρησης και ανάδειξης σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα διατρέχει ολόκληρη την Περιφέρειά μας. Παράλληλα, εκπονούμε Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για να προσελκύσουμε τουριστικές επενδύσεις στο παραλιακό μας μέτωπο, ενώ υλοποιούμε την οδική σύνδεση της παραλιακής ζώνης Ροδόπης και Έβρου.

Επιχειρηματικότητα: Πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, χρηματοδοτούμε επενδυτικά σχέδια έρευνας και καινοτομίας, ενισχύουμε υφιστάμενες και στηρίζουμε την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Παράλληλα, επεξεργαστήκαμε και ήδη εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για 25.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού.

Υγεία: Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τέλος, βρισκόμαστε δίπλα στην πολιτεία και διαθέτουμε σημαντικούς πόρους τόσο για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές όσο και για προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας όλης της Περιφέρειας. Παράλληλα με τους 6 αυτούς βασικούς άξονες, στο σχέδιό μας περιλαμβάνουμε έργα και δράσεις και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως η οδική ασφάλεια, η εκπαίδευση, η πρόνοια, το περιβάλλον κ.ά. Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αξιοποιήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματά της και να θέσει τις βάσεις για ένα σταθερό μέλλον με ανάπτυξη και ευημερία.

 

*Ο Χρ. Μέτιος είναι Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.