Μιλώντας για τη βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας

Την ανάγκη η βιομηχανία να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας υπογράμμισε η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Μιλώντας στο πάνελ «Οικονομία – Επενδύσεις – Επιχειρηματικότητα» του Forum «2030. Η Νέα Ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας: Η Στρατηγική, τα Ορόσημα, οι Προκλήσεις», που διοργάνωσε η εφημερίδα Μακεδονία, έθεσε την ανάπτυξη της μεταποίησης στο επίκεντρο μιας στρατηγικής  «για ένα ισχυρό, αποδοτικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό υπόδειγμα».

«Για εμάς στον ΣΒΕ εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία έχει η ανάπτυξη της μεταποίησης, αρμονικά και σε συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες» ανέφερε. Υπενθύμισε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είχαμε πάντοτε μια ισχυρή παράδοση στη μεταποίηση» αλλά παραδέχτηκε ότι «τις τελευταίες  δεκαετίες τείνουμε να απωλέσουμε».

Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, σήμερα, στην Κεντρική Μακεδονία δραστηριοποιούνται 12.000 μεταποιητικές μονάδες όπου απασχολούνται 71.000 άτομα, δηλαδή το 25% των μονάδων και των εργαζόμενων στη μεταποίηση της χώρας. Η πρόεδρος του ΣΒΕ έθεσε ως στόχο «αυτό το ποσοστό τα επόμενα χρόνια να το αυξήσουμε ακόμα περισσότερο», προκειμένου «να ανακτήσουμε τον παραδοσιακό μας ρόλο».

Η Βιομηχανική Επιθεώρηση -η οποία το 2004 μετονομάστηκε σε Οικονομική Επιθεώρηση– έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας, από την αρχή της έκδοσής της, το 1934. Μέσα από τις σελίδες προκύπτει ανάγλυφα η πλούσια ιστορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο. Στο δίτομο έργο «Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», ο Ευάγγελος Χεκίμογλου και η Ευφροσύνη Ρούπα συγκέντρωσαν και παρουσιάζουν εκατοντάδες δημοσιεύσεις. Αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό του Αρχείου Βοβολίνη, καταθέτουν παράλληλα ένα τεκμηριωμένο σχεδίασμα για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Ο πρώτος τόμος καλύπτει την περίοδο 1934-1954, και ο δεύτερος τόμος τις επόμενες τρεις δεκαετίες, μέχρι το 1984.