Μισή ώρα στην economia με τον Γιώργο Αλογοσκούφη

Ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Μισή Ώρα στην Economia”.

Ο Γ. Αλογοσκούφης μιλά για το βιβλίο του «Πριν και Μετά το Ευρώ-Οι κύκλοι της Μεταπολίτευσης και η ελληνική οικονομία» και αναλύει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974.

Υποστηρίζει ότι η κρίση της περιόδου μετά το 2010 κυοφορείτο επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και ότι τα βαθύτερα αίτιά της δεν ήταν απλώς οικονομικά, αλλά κοινωνικά, διαρθρωτικά και πολιτικά , καθώς «την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 ακολούθησε μια εικοσαετία στασιμοπληθωρισμού» και εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του χάθηκε «η ευκαιρία της ήπιας προσαρμογής».

Για την ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας μετά τον κορωνοϊό τονίζει πως «το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια προσωρινή λύση αλλά όχι σταθερή και μόνιμη» και υποστηρίζει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, αλλά «χωρίς τις αδυναμίες, τις παλινδρομήσεις και τις κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών».

Τέλος εξομολογείται πως δεν μετάνοιωσε για την επιστροφή του στην πανεπιστημιακή δραστηριότητα και για την αναστολή κάθε κομματικής δραστηριότητας και πως κρατά την θετική πλευρά της εμπειρίας του στην πολιτική ζωή παρά το γεγονότος ότι η πολιτική «έχει πίκρες».