Μισή ώρα στην economia με τον Κύρο Υάκινθο

Ο Κύρος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών, είναι ο προσκεκλημένος του Αντώνη Παπαγιαννίδη και του Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των συζητήσεων “Μισή ώρα στην economia”.

Μέσα σε μια δεκαετία, μαζί με τους οι νέους επιστήμονες που τον πλαισιώνουν, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τρία μοντέλα UAVs (Unmanned Aerial Vehicles).

«Οι Αμερικανοί πήγαν στο φεγγάρι το 1969 με μια ομάδα μηχανικών νεαρής ηλικίας. Στηρίχτηκαν στα νέα παιδιά και αυτό αποτελεί παράδειγμα για μένα» , λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως η στροφή στην καινοτομία , η συνεργασία πανεπιστημιακών πολλών ειδικοτήτων και η δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων είναι πλέον μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα.

Ο ίδιος μιλά για τις πολλαπλές χρήσεις των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, για δυνατότητες να αξιοποιηθούν τα αεροχήματα σε πολλούς τομείς, όπως στη γεωργία, στη χαρτογράφηση, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την προστασία θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων αλλά και για ευρύτερη συνεργασία με τη βιομηχανία και με την πολιτεία.

Επίσης επισημαίνει πως σήμερα όπως και στο μέλλον είναι ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας των UAVs μαζί με την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα αλλά και των εταιρειών και των φορέων που συνεργάζονται.