Μισή ώρα στην economia με τον Τάσο Γιαννίτση

Δεκαεννιά χρόνια μετά την απόπειρα της «μεταρρύθμισης Γιαννίτση» που αποσύρθηκε λόγω του πολιτικού κόστους, η χώρα μας βρίσκεται ξανά μπροστά σε νέα και πιο πιεστικά προβλήματα του ασφαλιστικού.

Στη συζήτηση στο πλαίσιο των e -συναντήσεων “Μισή ώρα στην economia” στον τότε πρωταγωνιστή, πρώην υπουργό και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσο Γιαννίτση, ο Αντώνης Παπαγιαννιδης και ο Κώστας Μπλιάτκας έθεσαν τα σχετικά ερωτήματα.

Ο Τάσος Γιαννίτσης με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ασφαλιστικό, Ανάπτυξη, Μακροοικονομία – Οι κρίσιμες διασυνδέσεις», κάνει μια ανάλυση του ασφαλιστικού το οποίο κατά τη γνώμη του έγινε « συστημικό βάρος» και τονίζει πως δεν βλέπει σήμερα «πολιτική βούληση για να αναζητηθεί μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «τα χρέη και τα ελλείμματα, που τείνουν να εξελιχθούν σε «θηριώδη», δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με μια κεϋνσιανή και επεκτατική πολιτική γιατί δεν έχουμε τους πόρους αλλά και γιατί οι αγορές δεν θα επιτρέψουν επιστροφή σε παλιά μοντέλα δανεισμών».

Ο ίδιος βλέπει αντί γι’ αυτά, την ανάγκη για «σοβαρές επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αύξηση της αποταμίευσης και μείωση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».