Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης αλλά και των παρόχων της ενέργειας για τις παρατεταμένα και εντυπωσιακά υψηλές τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο ασκεί η γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Ευαγγελία Κεκελέκη μιλώντας με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στην διαδικτυακή εκπομπή “Μισή ώρα στην Economia”.

Η ίδια δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία στελεχών της κυβέρνησης και παραγόντων της αγοράς ότι θα έλθει πτώση των τιμών μέχρι το τέλος του 2022, ούτε βλέπει να ασκείται η κατάλληλη γι αυτό πολιτική.

Ειδικά αναφέρεται στον τρόπο διαμόρφωσης τιμής του ρεύματος λέγοντας πως είναι εντελώς κερδοσκοπικός, για να την πληρώσουν τελικά οι καταναλωτές.

Εξηγεί την έννοια σήμερα της προστασίας του καταναλωτή ο όποιος σύμφωνα με την ίδια, είναι το «αδύναμο μέρος της σύμβασης».

«Ζούμε σε μια αγορά όπου κανένας δεν ελέγχει ουσιαστικά κανέναν» υποστηρίζει η Ε. Κεκελέκη και προσθέτει ότι το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα αλλά δεν ανακοινώθηκαν ονόματα εταιρειών που έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία , δεν βοηθάει τον καταναλωτή.

Εκτιμά επίσης το πως θα κινηθεί η αγορά το Πάσχα επισημαίνοντας μια δική της διαχρονική παρατήρηση πως όταν για διάφορους λόγους ανεβαίνουν οι τιμές, στη συνέχεια ανεξάρτητα από τους λόγους, «οι τιμές ποτέ δεν πέφτουν».

Η ίδια ζητά μείωση του ΦΠΑ στα υγιεινά τρόφιμα και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και προτείνει στους καταναλωτές να κλείνουν μονοετή συμβόλαια με σταθερή τιμή.