Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς «Μισή ώρα στην economia”. συζητήσεων.

“Τα πάντα αλλάζουν γρήγορα καθώς δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον πλανήτη που να μην επηρρεάζεται από την κρίση στην Ουκρανία» τονίζει η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας ότι δεν είναι αισιόδοξη για τις εξελίξεις που έρχονται.

Σχολιάζοντας την αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία ελαφρού οπλισμού, η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει πως αυτό έχει «συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία».

«Το ότι η Ευρώπη πληρώνει για να στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία» συμπληρώνει, «δείχνει ότι εμείς εγκαίρως πήραμε τη σωστή απόφαση για να αποδείξουμε ότι καταδικάζουμε την καταπάτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, την αμφισβήτηση συνόρων κ.α.».

«Στέλνουμε όμως και ένα μήνυμα προς αυτούς που σφύριζαν αδιάφορα κάθε φορά που είχαμε πρόβλημα. Αν στο μέλλον ένας άλλος αναθεωρητικός λόγος επιτρέψει στην Τουρκία μια άλλη λογική, θα επικαλεστούμε αυτήν την επιλογή μας αξιόπιστα».

Η ίδια πιστεύει ότι μέσα σε 15 ημέρες ο Πούτιν έκανε κάτι ακατόρθωτο :«Ένωσε την Ευρώπη».

Για την ακρίβεια και το απρόσμενα μεγάλο κόστος της ενέργειας και το αν η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να ανακουφίσει τον κόσμο , υποστηρίζει « ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που ήταν δημοσιονομικά εφικτό και ότι είμαστε ακόμα μια χώρα υπό επιτήρηση».

Για το αν η παράταση και τα δεινά του πολέμου φέρουν τον κίνδυνο ενός νέου μνημονίου, απαντά πως «με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, το θεωρώ αυτό το ενδεχόμενο απολύτως απίθανο.Δεν θα επιτρέψει δημοσιονομική αστάθεια»

Η ίδια τάσσεται υπέρ του ευρωστρατού και του αμυντικού ευρωπαϊκού βραχίονα και προσθέτει:

«Οι αλλαγές στην πολιτική ασφαλείας και άμυνας στην Ευρώπη ήρθαν για να μείνουν, παρά τις διαφορές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Πάρθηκαν αποφάσεις που θα γίνουν πράξη».