Μισή ώρα στην economia με τον Βασίλη Κορκίδη

Πόσο αληθινό είναι το κύμα ακρίβειας;

 

Για το «τσουνάμι της ακρίβειας» που αναμένεται τον Χειμώνα, τις αντιδράσεις της αγοράς και των καταναλωτών αλλά και το τί πρέπει να πράξει η κυβέρνηση, μιλά στον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης στη σειρά των συζητήσεων «Μισή ώρα στην economia».

Ο κ. Κορκίδης υποστηρίζει πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν μικρές, συνεχείς αυξήσεις τιμών βασικών αγαθών και ιδιαίτερα των τροφίμων και προσθέτει πως το τωρινό μπαράζ ανατιμήσεων έχει το χαρακτήρα της «τέλειας καταιγίδας», η οποία δεν θα λήξει πριν την Άνοιξη του 2022.

Ο ίδιος προβλέπει ότι θα υπάρξουν και «μισόαδεια» ράφια στα μαγαζιά τα Χριστούγεννα και ότι οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στους λογαριασμούς για την ενέργεια, θα εκμηδενίσουν σχεδόν τη δυνατότητα κατανάλωσης σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας κ.α.

Η αγορά μπορεί να αντιδράσει, σύμφωνα με τον ίδιο, με την δημιουργία «στοκ» εμπορεύματος και γεμάτων αποθηκών.

Στην παρούσα φάση, λέει «εκτός από ανήθικο θα είναι και ανόητο να εμφανιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας» καθώς εκτός από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη μεγαλύτερη τιμωρία τη φέρνει ο καταναλωτής και επισημαίνει πως πρέπει να μειωθούν όλοι οι ειδικοί φόροι αλλά και να γίνει μετάταξη βασικών αγαθών στον μειωμένο συντελεστή 6 % ΦΠΑ καθώς «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις».

To ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με τον ίδιο «ήρθε για να μείνει» και κάνει τζίρο 7 δισεκατομμυρίων πια, στη χώρα μας, ενώ στην ΕΕ φτάνει τα 500 δις.