Μητσοτάκης πρεσβύτερος περί ελληνοτουρκικών

Θετικό στίγμα δείχνει να αφήνει πίσω της η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, επιτρέποντας στις δύο χώρες να αναπτύξουν νέους διαύλους επικοινωνίας και να καλλιεργήσουν τις διμερείς σχέσεις. Υπογράφηκαν συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις / διακηρύξεις, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ξεπέρασε σε διάρκεια το αρχικό χρονοδιάγραμμα και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αμφότερες οι πλευρές, εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα. Υπέγραψαν, δε, Διακήρυξη  Φιλίας και Καλής Γειτονίας, η οποία, όπως επισημαίνεται, σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν ο Ερντογάν δήλωνε «Μητσοτάκης γιοκ» και απειλούσε ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να «έρθει νύχτα» στα ελληνικά νησιά. Τα σκαμπανεβάσματα δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρα στις σχέσεις με την Τουρκία – όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες γειτονικές χώρες με ιστορία συγκρούσεων. Η καλύτερη ίσως περίοδος στις διμερείς σχέσεις, επί Βενιζέλου και Κεμάλ, ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τη δεκαετία του ’80, αφού πρώτα έλεγε «βυθίσατε το Χόρα» και αφού ο κόσμος άδειασε από πανικό τα super market, στην κρίση του Σισμίκ, ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε την προσέγγιση με την Τουρκία στο Νταβός.

Για αυτή τη διπλωματική περιπέτεια μίλησε στην (τότε) Βιομηχανική Οικονομική Επιθεώρηση, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωσταντίνος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «Το Νταβός υπήρξε πανωλεθρία». Αν και η συνέντευξη δόθηκε στην επέτειο των δέκα χρόνων από το Νταβός, ο «ψηλός» παρέμενε οργισμένος. Το γιατί το εξηγεί ο ίδιος στο κείμενο…