Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς “Μισή ώρα στην economia”.

«Ο μέσος πολίτης, λέει, μετά από την δεκαετία του ‘80 είχε συνηθίσει να ζει σε μια κανονικότητα και τα τελευταία χρόνια έφτασε να ακούει καινούργιες άγνωστες λέξεις όπως spread, μνημόνιο, capital controls, Covid, τιμές ενέργειας κλπ και να ζει σε ευμετάβλητο περιβάλλον το οποίο θέλει να κατανοήσει».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται «ανεύθυνες πλειοδοσίες σε προεκλογική περίοδο σε μια χώρα που σχετικά πρόσφατα έχει πτωχεύσει , αλλά αντίθετα να προσέχει κανείς στο τι υπόσχεται και τι διεκδικεί».

Σύμφωνα με τον Ν. Βέττα «η παρούσα κρίση δεν είναι η χειρότερη από όσες έχουμε περάσει και τώρα πρέπει να ρωτήσουμε το «πως» και όχι το αν» θα βγούμε αλώβητοι».

«Έρχονται τώρα, προσθέτει, στην επιφάνεια «εύκολες λύσεις» αλλά και η αίσθηση πως αν πιέσουμε την κυβέρνηση, αυτή «θα δώσει».

«Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον για δυο χρόνια είμαστε σε περίοδο ισχυρών επιδομάτων αλλά αυτά πρέπει γίνονται στο πλαίσιο του να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και όχι να δίνονται χωρίς όριο.

Για το κόστος δανεισμού τονίζει πως «τα πραγματικά επιτόκια θα είναι σημαντικά χαμηλότερα του πληθωρισμού και αυτό έχει σημασία για μια επένδυση».